woensdag 1 februari 2012

#32/365 De dag leent zich er perfect voor... Vriezer ontdooien + Sprokkelmaand

... waar of niet? Wij hadden hier zonet nog -8 graden.

En hoe kwam ik daar zo op? Ik volg ook een beetje die "geldbespaar" en "consuminder"-blogs. We hebben hier immers meer dan één doel in huis ☺. En bij die spaar-blogs hebben ze nu blijkbaar het thema: "Een week zo min mogelijk boodschappen doen, en zoveel mogelijk uit voorrad eten". Daar wil ik graag bij aanhaken. Volgens de weerkalender schijnt de februari de "sprokkelmaand te zijn". Nou, dat woord vindt ik er mooi bij passen. Leuk. 

De Patriarch vond het ook helemaal goed, en merkte tevens op, dat wij dan het beste vooral uit de vriezer konden eten, want die puilde aardig uit. Dus ik vanochtend de vriesvakken geinspecteerd, met onze maltijdenplanner in de hand - Jahhaaa, wij worden hier toch een partij georganiseerd... ☺☺. Onze maaltijdenplanner - dat is een "week-on-a-page" kalender met een stevige magneet aan de achterkant, en die hangt bij ons aan de koelkastdeur. Ik heb hem na Oud- en Nieuw met een enorme korting bij de V & D gehaald. Hier schrijf ik elke dag op wat wij gaan eten. Dat is handig maar volgens mij bespaar je op die manier ook.

Eerlijk is eerlijk: Er zijn weken, dat ik 'm helemaal vergeet in te vullen. En er zijn dagen, dat wij gewoon zin hebben in iets anders. Maar meestal gebruik ik'm wel, en volgens mij besparen wij hiermee in elk geval: 
 • heel wat tripjes naar de super om "vergeten dingen" te halen - met alle verleidingen van dien.
 • tijd die ik kwijt ben om te bedenken wat ik moet gaan koken.
 • er gaat (als het goed is) niets, of minder over de datum. 
 • en geld als ik van tevoren weet dat ik vrijdag gehakt nodig heb, dan kunnen we die op tijd inplannen om bij de goedkope super te halen.

Na de vriezer ben ik ook gelijk in de andere voorraden gaan neuzen. Alles wat ik tegenkwam en waar een lekkere maaltijdcombi van te maken viel heb ik gelijk in de maaltijdenplanner gezet. Tot mijn verbazing zijn de dagen in mijn maaltijdenplanner tot 24 februari gevuld. 

Zo verschrikkelijk vol was onze vriezer trouwens niet. En ook behoorlijk gesorteerd. Sinds ik een tijdje terug labels aan de lades heb gehangen, blijft alles eigenlijk mooi soort bij soort. Nu waren er wel wat brood en broodjes verdwaald, en heb ik de stampotresten in de afdeling "pizza & kant- en klaar" verplaatst. En maar een ding was (ruim) over de datum = groene kliko. Maar verder was het goed op orde. (Note to self: labels werken!) Enige minpunt is wat ijs-aangroei in de vriezer in de bijkeuken. En daar gaan we nu wat aan doen. ☺ To be continued.

aangezien de labels zich meer dan bewezen hebben, mogen hier wellicht wat leukere labels komen...
Even over nadenken hoe ik dat ga doen. 
De kruimels eruit, en dan is deze weer helemaal goed.

een deze is gewoon grappig. 


5 opmerkingen:

 1. Hey, succes! Ik ga zelf morgen stoeien met menu's, maar ik verwacht ook niet dat het problemen geeft. Want mijn vriezer is dan misschien niet zo groot (lees breed) hij zit wel helemaal vol.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, en het tegeltje, is zeker grappig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, ik moest zo lachen om dat tegeltje, ik zit hier namelijk met een gekneusde vinger en heel veel blauwe plekken en twee dieppaars omrande ogen omdat de gemeente hier afgelopen vrijdag inderdaad te laat was met strooien!

  Wij hebben ook de afgelopen tijd veel uit de voorraad gegeten en dat scheelt inderdaad een smak geld. Inmiddels kijk ik elke ochtend even wat er vandaag uit de kast "houdbaar" wordt gehaald om een menuutje omheen te knutselen, zo slinkt de voorraad en hoef ik in de toekomst hopelijk niets meer weg te gooien omdat het vergeten was en inmiddels over de datum geraakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hm, dat is wel een goeie een maaltijdplanner. Wij (manlief en ik) zitten geregeld ons suf te bedenken 'Wat we nu weer zullen gaan eten". Op het moment van lijstjes maken is het eigenlijk te laat. Moet ik toch eens over nadenken.

  Goed idee labels aan de lades, dat zorgt er voor dat anderen ook eens de weg weten in de vriezer en niet alleen ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. handig hoor, wij hebben maar 2 lades 1 la met vlees en andere la met frituur dus kan niet veel misgaan ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!