vrijdag 3 februari 2012

Kijk uit met 2ehands boeken verkopen via bol.com

Bol.com is zeer klantvriendelijkLaat ik een ding vooropstellen: Bol.com is best leuk! Bol.com heeft een mooie filosofie, goede ideeen, en een creatieve klantenservice. Kijk anders even naar dit blogberichtje:waar anders krijg je zo'n service? En hun partnerprogramma is zo compleet, makkelijk en logisch als je maar zou kunnen wensen.

Ook de mogelijkheid om via bol.com boeken te verkopen is op zich heel leuk. Zelf doe ik het ook al een tijdje. En nu met al dat opruimen komt het weer helemaal in de picture. ☺ Maar ik ga mijn boekenwinkeltje toch nog eens scherp tegen het licht houden: er zijn een paar dingen waar je scherp op moet letten:

Je moet weten dat van je zelfbepaalde verkoopprijs 0,99 Euro + 15 % vanaf gaat = bemiddelingskosten voor bol.com. Én dat je zelf de verzendkosten in de prijs in moet incalculeren. Dit is trouwens ook echt een minpunt voor bol.com: nergens wordt écht duidelijk aangegeven, dat je daar heel erg rekening mee moet houden!

Voor boeken die volgens bol.com per pakketpost verstuurd moeten worden (omdat zij niet door een brievenbus passen), krijg je nog wel 2,95 Euro als tegemoetkoming in de verzendkosten. Dat verschijnt dan automatisch, als je de boeken invoert, en dat is zeker heel aardig van bol.com. Nadeel is wel, dat postnl en bol.com hierin erg veel van mening verschillen. Het is mij al vaak overkomen, dat het boek in kwestie niet door de brievenbus past, terwijl er géén verzendkostenbijdrage op mijn scherm verscheen. Dat betekend dus dat ik de prijs van het boek als volgt moet berekenen:

6,75 verzendkosten
0,99 bemiddelingsbijdrage
+ 15 % van de verkoopprijs - bemiddelingsbijdrage
+ hetgeen ik eraan over wil houden

Dus moet zo'n boek 10,- Euro kosten, als ik er 1,09 Euro aan wil verdienen. Of 8,20 Euro als ik het via DHLforyou ga versturen. Op het moment hebben ze een leuke (tijdelijke) actie: boeken die voor pakketkostenbijdrage in aanmerking komen, mogen via DHL voor 2,95 worden verstuurd. Mooi voor de mensen die een DHL in de buurt hebben. Maar zelfs dan moet het boek 2,34 Euro kosten als je er 1 euro aan over wilt houden.

Hoeveel Euro moet een 2e hands boek opbrengen, dat je er dit allemaal voor over hebt?
- het boek op internet invoeren
- prijs bepalen
- als het verkocht is: de pakbon printen
- pakbon in een envelop doen
- het boek stevig inpakken, en de pakbon bovenop plakken
- naar het postkantoor/brievenbus
- evtl. nog in de rij staan bij het postkantoor

Soms hoor ik dat er boeken, opengeklapt in een envelop worden verstuurd, zonder dat dit van tevoren was aangegeven. Vervelend voor degene die een boek koopt, dat in nieuwstaat "geschikt als cadeau" wordt aangeboden en dan komt het met een gebroken boekrug aan... Is dat soms, omdat de verkoper ineens doorkreeg, dat hij er op toe legt...?

Ook interessant: voor elk 2ehands boek, dik of dun, dat over de (virtuele) toonbank gaat, betaald de koper ook nog eens 1,95 Euro verzendkosten, maar dat geld krijgt de verkoper van een dun boek (= briefpost) niet.

Ja, en dan kom ik met mijn niet door de brievenbus passende boek. Er verschijnt geen verzendkostenbijdrage, dus ik mag de volle mep betalen. Hetzelfde boek wordt al 55 keer 2e hands aangeboden (dat kan), waarvan 20 keer voor rond de 1,- Euro of 1,50 Euro. Dat snap ik dus niet. Mis ik iets? Hebben al die mensen de handleiding niet gelezen? Ik heb dus bol.com gebeld met deze vraag. "Nee", zij de mevrouw aan de telefoon, "dat klopt." "Maar al die mensen betalen er dan toch bij? En soms fiks veel!" vroeg ik. "Ja", zij ze doodgemoedereerd. "Of het dan niet wel zo netjes zou zijn, om de mensen te waarschuwen, dat zij niets eraan verdienen?" "Nee, dat doen wij niet". "Of duidelijk aangeven dat je de verzendkosten er zelf bovenop moet tellen". "Nee, dat doen wij ook niet".

Jullie zijn gewaarschuwd: kijk goed of het je wat oplevert, en of je het de moeite waard vindt. Als niet, kijk naar de alternatieven:

verkopen bij De Slegte (tip van Mariélle)
verkopen via http://www.boekwinkeltjes.nl/ (tip van Mariélle)
verkopen via www.marktplaats.nl
laat de boeken "vrij" via http://www.bookcrossing.com/
geef ze aan de kringloop of een goed doel (die zamelen soms ook boeken in)
koninginnedag/vlooienmarkt
of als je er helemaal geen tijd meer aan wilt besteden: oud papier

P.S.: Andersom gebeurd trouwens ook: ik zag een 2ehands boek, dat werd aangeboden voor 29,- Euro. Er stond niets vermeld over "speciale editie", "eerste druk" of "gesigneerd". Het boek was ook via bol.com verkrijgbaar, maar dan voor 10,- Euro...

Naschrift op 28.02.2012: 
Er is nog iemand die dit allemaal heeft doorgerekend: lees ook de blog "Hoe Bol.com schandalig rijk wordt"  even, voor nog meer rekenvoorbeelden.

Zelf heb ik mijn boeken nog even laten staan. Wel met iets hogere prijzen, om een beetje over de break-even-point uit te komen. Na lange tijd niks (er waren veel concurrerende boekenverkopers die er graag op toe leggen), heb ik dit weekend weer eens een boek verkocht. Een boek dat niet door de brievenbus past, maar ik kon deze keer wel profiteren van de actie "gratis verzending met DHL". Dat is natuurlijk leuk, dacht ik. Zo hou ik er nog wat over. Het verzendbriefje van DHL kon ik tegelijkertijd uitprinten met de Pakbon. Super gemakkelijk. De DHL is dan wel 2 x zo ver fietsen dan naar het gewone postkantoor, maar vooruit. Wat schetst mijn verbazing? De DHL vestiging waar ik altijd naar toe ging is weg. Weer terug thuis zoek ik op internet de openingstijden van de 2e vestiging bij ons in de stad op. Is die ook weg. Als enige optie mag ik dus nu mijn plattegrond gaan pakken en naar het industriegebied fietsen voor dat ene boek. Voor 2,- Euro. Dat was hier in huis in ieder geval het laatste pakketpostboek dat via Bol.com is verkocht.

Even een slag om de arm: het kan natuurlijk zijn, dat de telefoniste het mis had, en dat ik iets helemaal over het hoofd zie. In dat geval: reageer en "enlighten me"!

16 opmerkingen:

 1. De Slegte koopt ook boeken in en als je veel boeken te koop hebt kan het interessant om bij boekwinkeltjes.nl een winkeltje te nemen. Dat laatste is niet altijd gratis maar kan wel veel opleveren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Blog! En helemaal eens wat betreft het verkopen via Bol.com. Omdat ik binnenkort naar een huis ga verhuizen dat ongeveer een derde van mijn huidige woning is en ik erg veel boeken heb, maat ik sinds een maand of twee gebruik van Bol en van boekwinkeltjes. bij Bol.com valt het mij ook regelmatig op dat het beleid weat de pakketbijdrage betreft nogal ondoorzichtig is. Soms is die er bij een heel dun boekje wel en vaak bij een dikke pil niet.
  Bij het aanbieden van mijn boeken zie ik ook vaak dat iets voor 2 of 3 euro wordt aangeboden. Dat zou een dure grap worden om zo van nog een stuk of 100 boeken af te komen! Die plaats ik dan dus niet.
  Ook jammer dat er bij de prijs niet wordt vermeld of de koper er voor kiest om een bijdrage te leveren aan http://www.bol.com/roomtoread stort. Dat zou ook verschil kunnen maken bij de kopers, voor welke aanbieding zij kiezen.
  Via Bol verkoopt het wel sneller dan via Boekwinkeltjes.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Boeken bij bol.com zijn duurder..minder variatie.en als koper zie je geen duidelijke foto of helemaal geen foto.
  Je heb geen direct contact met de verkoper.
  Mocht je iets willen vragen, dan duurt dat veel langer dan b.v. op marktplaats.
  Verkopen bij Slegte of adverteren o MP is lucratiever.
  Dus Bol.com niet gebruiken is mijn advies.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Boeken bij bol.com zijn duurder..minder variatie.en als koper zie je geen duidelijke foto of helemaal geen foto.
  Je heb geen direct contact met de verkoper.
  Mocht je iets willen vragen, dan duurt dat veel langer dan b.v. op marktplaats.
  Verkopen bij Slegte of adverteren o MP is lucratiever.
  Dus Bol.com niet gebruiken is mijn advies.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een negativisme zeg! Ik verkoop sinds drie jaar tweedehands boeken op bol.com en leef daar inmiddels goed van. Tuurlijk verdient bol.com er goed aan. Daar krijg je voor terug dat ze een goed bezochte site hebben en het is weinig gedoe: bon printen en klaar is kees. Geen oeverloos gemail, je krijgt keurig (op tijd) betaald. Kortom, ik ben zeer blij met bol.com!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wilde vandaag een dikke pil verkopen via Marktplaats van €37,50 (nieuw te koop voor €47,50) en daar rekenden ze €6,62 bemiddelingsbijdrage voor; echt absurd. Reken daar nog €4,50 verzendkosten voor DHL bij en tel uit je winst :-( Gelukkig meteen gebeld en de verkoop nog kunnen annuleren. Ga al mijn duurdere boeken meteen weghalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nou ben het eens met de schrijver. ik heb ook boeken te koop gehad op bol.com maar het koste me meer dan dat het opleverde. en aangezien ik geen dunne boeken heb maar allemaal boeken die niet door de brievenbus kunnen schiet ik er aardig bij in. dus nee bij bol doe ik het niet meer moet wel leuk blijven toch. dus nu naar een andere oplossing zoeken want ik heb er zoveel het moet gewoon weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij 2e hands aankoop of andere verkoper dan Bol.com moet je binnen 5-7 dagen een mail hebben gestuurd naar de verkoper als het niet met 2 dagen bezorgd wordt. Deze mail is dan het bewijs dat je er achteraan hebt gezeten Alleen dan ben je gevrijwaard van de kosten als een verkoper niet opstuurt of het is zoekgeraakt. Ik stuur ALTIJD standaard met 2 dagen een mail naar de verkoper over wanneer het bezorgd word Bol houd meestal 7 dagen van bezorging aan, maar wacht daar niet op met je mail te sturen.....dan ben je te laat !!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb mijn account laten verwijderen door bol omdat ik een ander probleem had De eerste paar jaar heb ik zonder problemen veel boeken verkocht maar sinds afgelopen jaar kunnen mensen het boek zonder opgaaf van reden binnen 14 dagen retourneren Van de laatste 3 verkopen is dat 2x gebeurd Ten eerste verzendkosten die je betaald zijn weg en in het 2e geval boek ook niet terug gekregen Natuurlijk eerst contact met de klantenservice gezocht en ik moest een paar weken geduld hebben Na die paar weken moest ik 5 dagen geduld hebben omdat zij contact met de koper op gingen nemen Daarna weer gemailt en boden ze mij een tegoedbon aan van de waarde a 10 euro Ik ging daar niet mee accoord en uiteindelijk na een maand heb ik het geld van bol gekregen Bol ziet iedereen als een zakelijk persoon waardoor dit mogelijk is maar dat is onterecht De retourneer tijd geldt niet voor prive verkoop Al met al ben ik er klaar mee en verkoop geen boeken meer via bol

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij bieden een alternatief voor bol.com op http://www.bookmatch.nl

  Gemiddeld krijgen we een 8.6 van onze klanten en maar liefst 98% beveelt ons aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misschien een hele late reactie, maar ik ben het erg met je eens. Je ziet inderdaad iets over het hoofd! en ik weet wat! Ik heb zelf door de bemiddelingskosten en de verzendkosten in de min gestaan bij het verkopen van een boek.. ofwel ik moest betalen om iets te verkopen! Dat is een hele tijd terug en Bol.com is daar niet duidelijk in geweest.. een enkele tijd na mijn belletje dat ik dat niet vond kunnen kreeg ik mijn geld terug, en een paar weken later kwam er de automatische berekening van verzendkosten nog bij wanneer je een boek voor de verkoop plaatst, zodat je meteen kunt zien wat je werkelijk overhoud.
  Ik vroeg me hetzelfde af over hoe anderen dan die lage prijzen er wel op kunnen zetten, net als jij, en heb dit meteen nagevraagd. Ik had een aardige meneer aan de lijn en die vertelde me dat het zou kunnen zijn dat die verkopers MINDER BEMIDDELINGSKOSTEN hoeven te betalen omdat ze LANGER VERKOPER zijn bij Bol.com en VEEL ARTIKELEN verkocht hebben.
  Ik wilde alleen nog opzoeken op internet hoe dat dan precies werkt, en wanneer deze bemiddelingskosten dan minder worden, bij hoeveel artikelen bijvoorbeeld, maar toen kwam ik op deze blog uit, haha. Ik heb de aim van wat je (en misschien meerdere) wilde weten even in Caps gezet, een lang berichtje wordt over het algemeen niet snel gelezen. Als iemand hier nog meer over weet, graag een reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als je boeken te koop hebt staan op Bol.com maar dezelfde ook op marktplaats. En als je dan een boek verkoopt via marktplaats maar op datzelfde moment ook iemand op bol.com hebt die jou boek heeft besteld. Kan je deze bestelling op bol.com dan annuleren ofzo (omdat je dat boek dus niet meer in je bezit hebt) ? of krijg je dan problemen met bol.com?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Let ook op dat de koper het boek mag retourneren zonder opgaaf van reden. Mij overkomen dat ik het boek niet retour ontving. Boek kwijt en geen gekd. Koper reageerde niet op mails, ook niet via bol.Com , na 3e keer klantenservice heeft bol.Com gebeld maar vals tel nr. Als verkoper via bol.Com heb je geen enkel contact met koper dus is het erg fraude gevoelig. Bol.Com wil verwijst eerst naar voorwaarden en later lijkt t dat t sluiten van de case belangrijker is dan t oplossen van fraude. Jammer Want Andere verkopen liepen erg soepel. U bent gewaarschuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste...wat een gezeur hier, ik verkoop al jaren via BOL en heb inmiddels al een kleine €2000 netto verkocht. je eigen winst kun je zelf prima uitrekenen. Ik heb nog nooit te maken gehad met fraude en ook nog nooit met wanbetaling. Sommige boeken kun je idd beter op marktplaats zetten, maar dat is een heel andere markt. Als verkoper heb je een naam hoog te houden, geef je geen juiste info omtrent de staat van het boek, ben je laat of slordig met versturen dan daalt je evaluatie cijfer. Bij >8 weet je dat je te maken hebt met een bonafide verkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Er is nog een alternatief sinds kort; de Boekenbalie app. Supersnel je boeken verkopen zonder gedoe. Zodra je hebt besloten welke boeken je wil weg doen scan je alle streepjes codes, doet alle boeken in een doos en stuurt ze gratis op. Nadat we je boeken hebben ontvangen krijg je het beloofde bedrag op je rekening. Je hoofd dus niet voor ieder verkocht boek naar Postnl of DHL te lopen en alles is gelijk opgeruimd. Als je zeeen van tijd hebt, dan levert zelf verkopen natuurlijk wel meer op.

  BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!