maandag 13 februari 2012

#44/365 Aanrecht en operatie "terugverovering afwasbakje"

Voor mijn gevoel was mijn aanrecht al best leuk geworden, bij een van mijn vorige opruimacties. En toch kreeg ik de foto's die ik op andere blogs zag niet helemaal uit mijn achterhoofd. Heeeelemaal leeg wil ik het aanrecht weliswaar niet. Gaat ook niet lukken: waar anders gaan wij blender en waterfilter laten? Het fruit? Bovendien is het - vooralsnog - de meest geschikte plek om de telefoons op te laden.

Maar aan de andere kant ben ik best gebrand erop om de plekken die ik al netjes heb ook zo te houden. En liefst zonder al teveel gedoe. En dat is niet makkelijk als er van alles staat. Kwam ik achter.
...'t is niet heel erg. Maar ook weer niet gemakkelijk schoon te maken. 

...dit moeten wij toch een beetje kunnen tweaken?

De fruitmand, die hier achter de blender staat, wisselt nu dus van plek met vijzel en plant, die eerst rechts van het fornuis stonden. Ik heb nog 3 rieten manden staan. Koopje van de kringloop, en tot nu toe nog zonder bestemming. Even kijken of ik er wat mee kan. Yes: Alle flessen die op het aanrecht staan, passen in een van de manden! Oh wacht... de olijfolie is op, en die kan er dan niet meer bij... Maar als ik de twee halflege flessen wijnazijn bij elkaar giet... kan die vast wel tegen. Ja, zo lukt het.

In het tweede mandje doe ik de snoeren en opladers. Ook de rol keukenpapier past erin.

In het derde mandje zet ik mijn kooklepels etc. Ik had op proef een blik met het meest gebruikte kookgerei naast het fornuis staan. En dat beviel perfect. Dat mag nu allemaal in het volgende mandje. Ik heb wel eerst nog een provisorische maar daarom niet minder effectieve vakverdeling gemaakt: van lege pakken sap heb ik de bovenkant afgeknipt, de pakken grondig uitgewassen en in de rieten mand gezet. De lepels en gardes "verdwijnen" er nu niet meer in en staan ook wat meer gespreid.

Een tiental andere rommeltjes berg ik ergens anders op. De vitamines en kookwekkertjes mogen blijven staan. Die gebruiken wij elke dag.

De appelpyramide (of sinasappel, dat kan ook) is ook een kringloopvondst. Je ziet 'm op de vorige foto half achter het waterfilter staan. Ik ben er heel erg blij mee! En omdat ie het leukste uitziet als ie helemaal vol is, hebben wij daardoor automatisch altijd minimaal 18 appels in huis ☺☺☺ Hij mag voortaan decoratief op tafel staan.

Beter, toch?

Toen wij de keuken net nieuw hadden was ik zo verschrikkelijk blij met de tweedelige afwasbak, met een grote en kleine bak. In het kleine bakje zit een los bakje met gaatjes onderin. Zo handig om de aardbeien te laten uitlekken, of om schillen in te doen, en dan in een keer weg te kunnen kieperen. Maar in de praktijk werd het al snel de plek waar de afwasborstel kwam te liggen. En de afsluitdoppen (die wij heel zelden gebruiken). Het schuursponsje. Het stalen zeepje om geuren van de handen te verwijderen. En de flessenborstel ook. En het vaatdoekje - waarvan toch in principe iedereen weet dat het niet moet liggen maar hangen, als je tenminste geen bakteriekolonien wil gaan kweken, ligt er tot mijn verdriet ook nog eens regelmatig in. 

Bovendien heeft de patriarch de zeldzame gewoonte ontwikkeld om het gootzeefje wel keurig leeg te gooien, maar het vervolgens niet terug te zetten, en ook in het bakje te leggen. Vandaag vond ik in dit bakje ook onze 2e afwasborstel, die wij voor vieze klusjes gebruiken (afvalbakken schoon maken, etc.). En nu is de maat vol. Operatie "terugverovering afwasbakje" gaat per direct van start. 

De afsluitdoppen komen in de keukengerei-la. De schuurspons leunt vanaf nu tegen de waterkraan. De vieze afwasborstel gaat in het kastje waar de afvalbakken staan. De flessenborstel ook. Voor de "schone" afwasborstel plak ik een haakje aan de tegels. Het stalen zeepje is even een twijfelpunt. Ik heb hem nog steeds niet uitgeprobeerd. Maar aangezien wij de laatste tijd meer doen met knoflook mag het zeepje blijven, het komt op het richeltje en ik spreek met mezelf af, dat ik'm deze week nog ga testen. En het vaatdoekje mag over de kraan hangen. En wie vergeet om het gootzeefje terug te zetten, mag voortaan 50 cent in de vakantiepot storten. 

Zo, schoon, leeg en klaar voor gebruik. Zullen we toch maar zien of het mij lukt om het nu volgens plan te gebruiken.
Of de rieten manden een blijvertje worden of niet... de tijd zal het leren. It is not written in stone. Voor nu ben ik tevreden. 
Rechts de fruitmand.
Oh ja, en er werd gevraagd naar de knolselderij-patat. Het was écht heel lekker. Ze moesten gemarineerd in onder andere olijfolie, komijn en agavensiroop. We hebben nog net niet onze vingers erbij opgegeten. 

4 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Die mandjes zijn echt een verbetering. Leuk om te lezen dat je er steeds meer lol in kreeg, herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er keurig uit.
  Wanneer ik 50 cent per overtreding zou vragen op opgeruimde plekken hier in huis kunnen wij deze zomer luxueus op vakantie denk ik. Ik merk dat de familieleden hier steeds vaker er vanuit gaan dat ik wel opruim wat zij laten slingeren....grrr....moet ik misschien toch maar geld voor gaan vragen dan of zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er een heel stuk beter uit. En ook hier zou ik erg luxe op vakantie kunnen, maar ik blijf volhouden met iedereen achter de vodden aanlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een flinke klus en een grote verandering! Ik weet ook nooit zo goed van te voren of iets werkt of niet, maar het ziet er makkelijk bij te houden uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!