Als iets snel moet drogen:
- hang de kledingstukken dan met 4 wasknijpers op twee waslijnen op. Twee knijpers aan het voorpand, twee knijpers aan het achterpand, zodat de stof niet op elkaar ligt
- check de windrichting en hang de kledingstukken/beddengoed zo op dat de wind erin blaast
- wikkel het kledingstuk in een handdoek en knijp het goed uit, voordat je het ophangt. Dan is er al heel veel water uit (zie ook: handwas)
- voor noodgevallen: pak een haardroger. (Let op: de haardroger kan hierbij makkelijk oververhit raken, denk er dan aan om de stekker uit te trekken, want de haardroger springt vanzelf weer aan als hij weer afgekoeld is.)
Kreukvrij wassen
- Zet de wasmachine op een lagere toerental van centrifugeren, en (als mogelijk) op een programma dat meer water gebruikt - dat scheelt al een heleboel kreukels
- haal de was meteen eruit als de machine klaar is en hang alles direct op
- voor het ophangen alle kledingstukken nog een keer krachtig uitslaan
- kijk waar je nog opvallende kreukels ziet, en trek die met de hand glad (zakkleppen!)
- vouw alle was gelijk op, als je ze van de lijn haalt - ook die dingen die je later nog wilt strijken (als dat er op de een of andere manier niet van komt, dan ziet het er in ieder geval nog redelijk uit)
Was ophangen
- Ik zet de knijpers altijd aan de onderkant van een shirt. Nooit bij de schouders. Als er afdrukken zichtbaar zijn, (en je wilt niet gaan strijken!) dan vallen ze tenminste niet zo in het oog
- Knijp de wasknijpers aan de binnenkant van de stof i.p.v. de buitenkant. Ook dat zorgt voor minder zichtbare afdrukken.
- Of hang de was op een hanger aan de lijn: geen last van knijperafdrukken, en er past veel meer aan de waslijn (Tip van Marielle).
- Ook een mogelijkheid: gebruik een brede hanger of als je die hebt: een opblaasbare hanger. Dan ligt de stof niet op elkaar.
- Heel handig: een (of meerdere) klein droogmolentje: zie onder
Was buiten drogen (mijn voorkeur: het ruikt altijd heerlijk!)
- Let op dat hangers niet van de lijn waaien: Rechts en links een wasknijper houdt de hanger beter op z'n plaats. Of vouw een stuk karton dubbel, maak er een gat in en hang de klerenhanger hierdoor op.
- een prima plek om was buiten te drogen, ook al regent het: carport of veranda
- Begint het plotseling te regenen en je moet razendsnel de was binnenhalen? Zo gaat het het snelst: Haal de knijpers af, neem het kledingstuk af, maar zet de knijpers gelijk weer terug op de waslijn. Gooi alle grotere kledingstukken over je linkerschouder en ga zo door. Op die manier ben je geen tijd kwijt met het opbergen van de wasknijpers. En er past heel wat op mijn linkerschouder. ☺ Op deze manier heb ik al vaker mijn was gered.
- een klein wasdroogmolentje met knijpers is erg handig voor klein spul. Je hangt er heel snel sokken en kinderondergoed aan op. De ruimte aan de waslijn wordt optimaal benut. Als je het molentje bijvoorbeeld aan een deurkruk hangt, om er het wasgoed aan te knijpen en dan pas aan de waslijn is het minder zwaar voor de armen. En ook niet onbelangrijk: bij een dreigende regenbui is alles in no time en zonder gehannes binnen).
Was sorteren en verdelen
- probeer elk kledingstuk zo mogelijk maar een keer ter hand te nemen als je het van de lijn haalt.
- hang de was per gezinslid bij elkaar op. Neem bijvoorbeeld voor ieder gezinslid een vak van de droogmolen (of een lijn/helft van droogrek, etc.). Dat scheelt weer sorteerwerk. (Tip van Inge! Bedankt!)
- zet altijd twee klapkratten klaar. Een voor de kinderen en een voor de ouders
- bij grotere kinderen of bij de "net-terug-van-vakantie-was": een krat per persoon, en dan liefst iedereen z'n eigen kleur
- Ik vouw alles wat niet gestreken hoeft te worden gelijk op en leg het per kledingsoort en per kind in stapels (o.k., dat duurt in eerste instantie langer, dan alles door elkaar in het krat mikken; maar het bespaard je later ùren. Echt waar!)
- Ieder gezinslid mag dan z'n eigen krat mee naar boven nemen en alles terugleggen in de kast. Kleine kinderen kunnen dat natuurlijk nog niet zelf
- Of zet het krat met gevouwen/gestreken kleding onderaan de trap, en voed de gezinsleden zo op, dat de eerstvolgende (die er oud en sterk genoeg voor is) het mee naar boven neemt.
"Alleenstaande" sokken
- Waar moet je zoeken? Waar vindt je verloren sokken meestal terug? In dekbedovertrekken, in broekspijpen, onder het bed, onder sofa of stoel (even met een kooklepel erondergaan, soms blijven ze onder de stoel plakken, en schuiven steeds mee), naast of achter de wasmachine. Soms is er een sok al weggegooid (gat of versleten), maar ging de ander terug in de la. Of je hebt niet bij elkaar passende sokken als paar opgerold en in de la gelegd. Dat kan ook...
- Sokkenclips zijn inderdaad een goeie om het fenomeen "alleenstaande sokken" te voorkomen. Er bestaan verschillende soorten. Ik heb deze, en ben er heel blij mee. Met het haakje bovenop kun je de sokken zelfs - aan elkaar geclipt en al - aan de waslijn hangen. En dankzij de verschillende kleuren kan ik de sokken al bij het clippen per gezinslid sorteren.
Sokkenclips
- Een variant op de sokkenclip - ook handig als je geen zin hebt in het gedoe met de clips: Was alle sokken uitsluitend in een wasnetje (bedoeld voor BH's). Ze blijven bij elkaar. En er gaat geen verdwaalde sok meer in een broekspijp of kussenovertrek zitten. En wat er ook is gebeurd met een verdwenen sok: de wasmachine kan hem niet hebben gevreten!
- Zijn er wel alleenstaande sokken? Bewaar ze dan op één plek, en zorg ervoor dat alle familieleden die plek kennen! (Mijn man bleek een eigen plek te hebben voor eenzame sokken, en wist niks af van mijn eenzame sokken plek...)
- Hang bijvoorbeeld een tas aan een klerenhanger in de kledingkast, en doe daar alle eenzame sokken in
- Speel eens in de zoveel tijd "Sokkenkwartett" met de kinderen (moet eigenlijk sokkenduett heten): Je kiepert de tas om. De tijd loopt, en iedereen moet zoveel mogelijk sokkenparen bij elkaar vinden. Leuk als je er een beloning aan koppelt: voor elk herenigd paar krijg je een pindaflip (of zoiets). Altijd grote pret!
- Blijft het een hartnekkig probleem? Koop dan allemaal dezelfde sokken. Als er dan een paar verdwijnen kun je nog steeds paren maken van de overgebleven exemplaren. (Supertip van Marielle!)
- Zie je dezelfde eenzame sokken na maanden nog steeds in de alleenstaande-sokken-tas? Grote kans dat de andere in de stofzuigerzak zit, met het oud papier is weggegaan of de hond heeft 'm gevreten. Doe deze dan gewoon weg. Je hebt je best gedaan.
Geld besparen (ook vriendelijk voor het milieu)
- heb je nachtstroom? probeer dan voornamelijk in het weekend en tijdens daluren te wassen. ( - Dat geldt natuurlijk niet voor vlekken die je er niet meer uit krijgt, als je te lang wacht. Een kledingstuk moeten vervangen is nog steeds duurder dan een wasje).
- nieuwe wasmachine nodig? Kijk gelijk naar een energiezuinig model. Dat kan zomaar 100 Euro schelen, als je veel was hebt.
- Leg een eetlepel in het waspoederbak - en je zult verbaasd zijn hoe lang een pak waspoeder ineens meegaat. Met 1 of 2 eetlepels waspoeder kom je een heel eind, echt waar!
Zorg goed voor je wasmachine
- gebruik waspoeder i.p.v. vloeibaar wasmiddel. Ik kwam er op een vervelende manier achter, dat vloeibaar helemaal niet goed is. Wij hadden ineens last van "vetluis": Je hele was zit ineens onder de vieze vlekken. Lees hier hoe dat komt en wat je eraan kunt doen. Waspoeder is dus veel beter.
- Draai eens in de zoveel tijd een wasje op 95 graden. Als je niks hebt dat je op zo'n hoge temperatuur zou (kunnen) wassen, neem dan schoonmaakdoekjes. Of desnoods was een lege machine. Zo worden alle leidingen van binnen weer schoongemaakt, alles aangekoekte vuil laat los, en je zit niet ineens met vetluis (zie boven).
- doe het wasmiddel direct in de trommel en niet in het wasmiddelbakje, en je krijgt niet dit:
Handwas
Strijken
- Moeten er tussendoor een paar kleine dingetjes gewassen worden, die je snel weer nodig hebt? Ondergoed of kinderkleertjes kun je na de laatste keer uitspoelen in een slacentrifuge doen. Zo slinger je alvast heel wat water eruit. Ook handig op vakantie (maar dan moet je wel de slacentrifuge meenemen ☺)
- Een wollen trui in de handwas? Gelukkig hoeven die niet zo vaak gewassen te worden ☺. Wel moet je er voorzichtig mee omgaan. Gewoon uitwringen is uit den boze, maar te nat ophangen ook: het kan gebeuren dat een Mart Smeets trui ineens 30 cm langer is dan voorheen, als je dat doet. Zo krijg je het water eruit: 1) druk voorzichtig, zonder te wringen, het meeste water uit de trui 2) Leg een groot badlaken op tafel, en daarop plat de natte trui. Is hij door het water al een beetje uitgerekt? Duw en trek hem voorzichtig weer terug in de maat die hij moet hebben. 3) Leg er een tweede badlaken bovenop 4) Rol het geheel van onderaan losjes op tot een rol. Zorg dat de trui goed tussen de 2 lagen badlaken blijft. 5) Knijp nu in de rol, zodat al het water uit de trui wordt opgenomen. Je kunt de rol ook op de grond leggen, en met de voeten erop trappen (echt waar, ik doe dat altijd). Zijn de handoeken helemaal doornat? Herhaal het proces met twee nieuwe handdoeken. 6) Leg de trui nu plat over een droogrek. Hij is nu zover droog, dat hij niet tussen de lijnen zal doorhangen. 7) Is de trui door dit proces een beetje gekreukeld? Strijk hem - maar wel met een vochtig doek! Tip: dit is ook een goeie voor mislukte gebreide truien. Als de trui te groot of te klein is, kun je hem wassen en bij stap 2) in de gewenste vorm rekken of juist ineen drukken!
- Ik ben een grote fan van Woolite (nee, ik heb er geen aandelen in. Ik vindt het gewoon goed spul ☺
Strijken
- Ik had het niet verwacht, maar het is echt waar: een semiprofessionele strijkbout met een tank eronder strijkt inderdaad veel sneller. En je moet niet steeds water bijvullen
- Bij het strijken van beddengoed kun je smokkelen: Vouw het eerst dubbel (of in vieren) en strijk dan de voor en achterkant.
- Hou bij het strijken van overhemden een vaste volgorde aan, dan gaat het sneller en je slaat niks over: eerst schouderstuk, dan kraag, mouwen, en dan rondom: voorpand links, rug en voorpand rechts
- een plantenspuit met een fijne instelling doet wonderen! Tip: gebruik warm water!!!
- of ga strijken zonder te strijken! Ja, het bestaat! Vouw alle gekreukte was heel glad op. Maak er een stapeltje van en lag het op een stoel. Leg ovenop een stuk karton. En daar bovenop ga je zitten. Pak er een kopje thee bij en de krant. Als je uitgelezen bent, is de was gestreken. Ik heb het uitgeprobeerd. En het werkt nog ook!! (Toegegeven, dit kan niet met alle kleding... maar je moet toegeven dat dit een geweldige manier is!)
Wasknijpers
- Ik heb in de loop der jaren heel wat verschillende soorten wasknijpers uitgeprobeerd. Mijn tip: Investeer in goede wasknijpers, want wasknijpers zijn een mooi voorbeeld van hoe goedkoop soms duurkoop is.Ik heb heel wat verschillende wasknijpers uitgeprobeerd:
houten wasknijpers blijven natuurlijk goed - maar let op: voor gebruik moet je ze een paar uur in water leggen, en zelfs dan kan het nog gebeuren dat ze op witte kleding vlekken achterlaten. breken zomaar af te zwak voor beddengoed of spijkerbroek
deze springen zomaar uit elkaar, breken af (materiaalmoeheid?) En zijn gevoelig voor roest. Deze hebben geen rubber, maar ik vindt ze ook heel goed. EN ze zijn leuk ☺
Hou moed...
- en geef jezelf af en toe een schouderklopje, als niemand lijkt te zien hoeveel werk het allemaal is, want:
Geweldig, die hele lijst met tips. Ik hang zelf overhemden en blouses en ook vaak t-shirts aan grote brede hangers, dat droogt prima, er past veel meer aan het rek en het is makkelijker strijken.
BeantwoordenVerwijderenEn wat de sokken betreft, ik heb inmiddels voor mijn kids tig paar sportsokken gekocht, allemaal dezelfde. Dat scheelt ècht heel veel uitzoekwerk.
Wat ik ook altijd doe met de sokken en andere kleine spullenwas, die laat ik de kids vaak zelf ophangen en ook weer opruimen. Het scheelt mij enorm veel werk, zij beseffen dat de was best een klus is en het dus niet fijn is dat iets na een halve dag dragen al in de wasmand wordt gekieperd en zo houden we met elkaar meer tijd over voor leuke dingen :-)
Superhandige tips! Dank je wel!
BeantwoordenVerwijderenNog een tip voor de buitenwas: Ik heb een droogmolen, wij zijn met ons vieren thuis, en voor ieder van ons heb ik een kant van de molen. Het is eerst even een beetje draaien, maar als je het op moet vouwen (de tip stond er ook al bij) is het zo per persoon op een stapel te leggen, scheelt weer uitzoeken...
Ben benieuwd naar meer goede tips!
Lieve groet, Inge