Opruimtips

  • Kastje voor kastje is leuk - maar werkt niet altijd. 
  • Liggen er op andere plekken nog meer dingen van't zelfde? Clusteren: Leg eerst alles bij elkaar voor je verdergaat
  • kleine dingen die op een hoge plank bewaard worden, kun je beter in mandjes opbergen
  • Een laatje dat net leeggehaald is kun je handig met de stofzuiger schoonzuigen. 
  • Ook voor lastige afstofklussen neem ik de stofzuiger. Borstelkop erop en gaan met de banaan. Ook handig voor het "kruimelrandje" onder in de koelkast.
  • Als je moeilijk afscheid kunt nemen van grote voorwerpen met hoog gevoelswaarde, maak dan een goede foto. Heb je er toch nog een souvenir van - maar dat wel minder plek inneemt.
  • Ook een goeie: relativeren. Hoe belangrijk is dit eigenlijk?
  • Als je twijfelt of een of ander ding in de toekomst nog een keer handig is: denk andersom. Speel in gedachte door, wat er gebeurd als je het wegdoet, en er ontstaat later toch ineens een dringende behoefte aan: a) is er überhaupt ooit nog aan te komen? b) is het te betalen om het opnieuw aan te schaffen? Als het 2 x ja is, dan kan het weg. 
  • Bij Kruidenpotjes, die in een la worden bewaard kun je lastig zien wat erin zit. Ik maak met de labelmaker kleine stickers met de beginletter en plak die bovenop. Dat scheelt weer. 
  • Er wordt vaak gezegd, "1 jaar niet gebruikt = kan weg". Soms klopt dat wel. Maar lang niet altijd. Soms wist je gewoon niet meer dat je het had. Of lag het zo onhandig, dat je er moeilijk bij kon. Mijn tip bij twijfelgevallen: zet het ding in kwestie wat meer voor het grijpen, en geef het nog een kans - maak het wel concreet en noem het: een proefperiode.
  • Ladeverdelers zijn geweldig! Ze houden alles op z'n plek, niets gaat meer vanzelf door elkaar dwarrellen in de la. 
  • Ben erg blij met mijn Labelmaker. Een label herinnert je (en je huisgenoten) eraan wat je ook alweer wilde opbergen op deze plek. Het schept enorm veel duidelijkheid. Vooral de plastic-labels zijn handig. Die zijn namelijk herplakbaar.
  • Professionele organizers hebben het steeds over "van boven naar beneden werken". Dat kan ik beamen. Ik had eerst mijn kleding geordent, en later pas de planken erboven. Met het resultaat dat mijn kleren helemaal onder het stof kwamen te zitten. 
  • Er wordt vaak geroepen: heb je het niet gebruikt, doe het dan maar weg. Ben ik het niet per se mee eens! Toegegeven, soms klopt het natuurlijk wel. Maar zeker niet bij alles. Ik ben nu meer dan 4 maanden aan het opruimen, en ik ben heel wat dingen tegengekomen die ik - soms nog langer dan een jaar - niet had gebruikt. Maar dat lag dan daaran ik niet meer wist dat ik het had, of dat ik gewoon niet wist waar het lag. En er is een derde categorie: je weet dat je het hebt, je weet waar je het hebt maar je gebruikt het niet... omdat het op een onhandige plek zit! Als je er nog iets in ziet, leg het ding in kwestie daar neer waar je het wilt gebruiken en geef het gewoon een 2e kans. Weggooien kan altijd nog.
  • Een tip voor handwerksters en hobbyisten, die last hebben van "starthritis" (= steeds weer nieuwe projecten beginnen), en als gevolg ervan heel veel onafgemaakte dingen hebben liggen. Hanteer de volgende regel: Je mag pas met iets nieuws beginnen, als je twee oude projecten hebt afgemaakt. Het werkt echt!
  • Dingen waarnaar je altijd op zoek lijkt te zijn heb vaak geen vaste plek
  • Sommige dingen hebben wel een vaste plek, maar die is er eigenlijk niet voor bedoeld. Dat noem ik dan een "slechte vaste plek". Ik wil bijvoorbeeld graag ook beneden een nagelschaartje bewaren, maar daar heb ik nog geen fatsoenlijke plaats voor kunnen bedenken. Hij ligt nu steeds onder mijn monitor. Maar ik laat hem daar voorlopig liggen, want daar vindt ik hem tenminste altijd weert terug. ☺
  • Grote valkuil zijn vaak de beslissingen: Kan ik ook soms moedeloos van worden. Dat twijfelen: zal ik iets hierheen of daarheen verplaatsen? En wat als ik er dan later spijt van krijg? (Ja, dûh - Alsof ik niet weet dat ik dat later gewoon terug kan draaien als het toch niet bevalt...). En de oplossing zit'm in volgens mij in het "get up and get going" en "knopen doorhakken". 
  • Wegdoen is lastig... vraag jezelf af: "wil ik dit ding echt hebben, houden en/of gebruiken? Of ben ik per ongeluk in de rol van een archivaris (of nog erger: verzamelaar) geglipt?" Deze mooie dvd-serie moet zeker voor komende generaties worden bewaard. Maar moet JIJ dat doen? Of kun je dat ook aan het Museum voor Beeld en Geluid overlaten... ? Ik kende ooit iemand die toen al jaren verschillende Donald Duck boekjes verzamelde. Alles werd keurig opgeborgen in tijdschriftenmappen, die zich iedere keer weer rap vulden. De Donald Ducks hadden zelfs een eigen kamer in (een huurwoning)... 
  • als je heel veel moeite hebt om te beginnen of als je middenin een groot opruim project vastloopt is het een idee om eenmalig een goede opruimcoach in te huren. Het klinkt heel duur, maar een opruim sessie van 2 - 3 uur is qua kosten echt nog te overzien. Het is heel verfrissend hoe iemand die "ervoor doorgeleerd heeft" naar jou spullen kijkt. De betere opruimcoach weet van aanpakken, ziet meteen waar de prioriteiten liggen (als jij het allang niet meer ziet), heeft uiteraard respect voor je voorkeuren en houdt het tempo erin.