zaterdag 28 januari 2012

#28/365 Paperassen 2 - nu aan de slag

De moeilijkheid van een klus kun je aflezen aan hoeveelheid uitstel-tijd, die verstrijkt, voordat ik eindelijk genoeg moed heb verzameld, om eraan te beginnen. Dat geldt in elk geval voor mijn papieren. Eens in de zoveel (teveel) tijd spit ik het allemaal door, en berg ik het op in logische ordners, bakken en mappen... maar vervolgens hou ik het niet bij, en hoopt het zich weer op. 't is net als dieten. Afvallen gaat uiteindelijk makkelijk. Maar probeer eens het bereikte gewicht te houden...

Het is de bedoeling, dat ik dit patroon ga verbreken. Ik wil de spullen nu niet alleen logisch geordent bewaren, maar deze keer ook gelijk een routine installeren, die ook op de lange termijn de stapels voorkomt. Ik heb de vakliteratuur er nog een keer op doorgespit: Julie Morgenstern schrijft in haar boek: Organiseren van binnen naar buiten dat het 'm in de dagelijkse routine zit. Elke dag, 15 minuten, en regelmatig een grondige onderhoudsbeurt. De redenen voor het uitstelgedrag beschrijft zij in een hoofdstuk over 9 emotionele barriéres, die het succes in de weg staan. Els Jacobs benoemd in Aan de slag met de HuishoudCoach de valkuilen, en geeft tips hoe je daarmee om kunt gaan. Ook pleit zij ervoor om er heel duidelijk tijd voor af te bakenen, en dit in de agenda te zetten; om op die manier een dagelijkse/wekelijkse en maandelijkse routine te creeren. Allebei hebben ze het over goed en stevig opbergmateriaal. Liefst geen saaie mappen.

Aangezien de andere reeds opgeruimde plekken in huis nog steeds keurig blijven, krijg ik er langzaam vertrouwen in.

Mocht jij toevallig een goede manier hebben gevonden, om de administratie langdurig onder controle te houden. Reageer. Ook tips & gouden tips zijn van harte welkom.

Zo, mouwen opstropen en beginnen. To be continued.

vakliteratuur
Dit zijn de actueelste stapels. Hier ga ik vandaag aan beginnen.

Dit zijn oudere stapels. Ik moet zeggen, dat het een stuk  leuker uitziet, nu ik het  over jutetassen heb verdeeld.
Het is de bedoeling, om het oud-papier uit deze tassen te siften, en de inhoud te verdelen over de laatjes
van de twee nieuwe ladekasten (zie blogpost van gisteren).
Ook interessant: op een kleine foto ziet het stukken minder ernstig uit, dan in het echt ☺☺☺
Mijn gereedschap:
4 opmerkingen:

 1. Elke dag de post meteen in stapeltjes lezen, doen, nakijken en bewaren verdelen. Dit 1 x per week wegwerken, dus betalen, nakijken en handelen en opbergen. Alles wat nog te lezen valt op de stapel leeswerk in je leesmand (oid) gooien en die meteen uitspitten op weggooien en nog lezen.
  Is dan maar even werk en alles is bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeger... lees: 20 jaar geleden, toen ik wat meer energie had en geen kinderen. Werd de post gelijk verwerkt ook de facturen werden gelijk verwerkt, toen nog met acceptgiro's, maar ik had een heel systeem met enveloppen begin, midden en eind maand dat ook soepel verliep (toen er kinderen kwamen was het systeem gelijk pleite).

  Nu met telebankieren is het nog gemakkelijker. Je kan het zelfs op de minuut instellen wanneer een factuur betaald moet worden.

  Maar ik ben met de laatste papieren "rommel" bezig, dus misschien krijg ik het ooit weer zo soepeltjes als toen... of ik moet wachten tot de kids uit huis zijn, hahaha, maar dan kan ik wel even wachten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb eerst een stapeltje en dat wordt dan een keer per week bekeken en op drie stapeltjes gelegd: to do (inclusier lezen), bewaren en weg. Het bewaren stapeltje wordt dan weer opgeborgen in een klapper. Het past bij mij in een klapper voor een heel jaar, met de tabbladen: banken/verzekeringen, belastingen, rekeningen/instanties/lidmaatschappen, goede doelen en prive. Als je een huis bezit zou ik daar zeker nog een tab "huis" bij doen voor de hypotheek e.d.

  Voor de belasting is het handig (maar niet verplicht voor particulieren) om de belangrijke papieren vijf jaar te bewaren. Ik bewaar de map voor 2011 en 2012 beneden, de andere jaren staan boven en worden een keer per jaar doorgespit op wat er weg kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zozo dat ziet er weer super handig uit zeg!

  BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!