donderdag 14 februari 2013

#230/365 Hoe lang duren dagelijkse kleine klusjes eigenlijk?

De "elf belangrijkste klussen" laten mij niet los... Wat zijn de dingen die ik eigenlijk het belangrijkst vindt? En hoeveel tijd kost het me écht?

Ik besluit om een stopwatch mee te laten lopen, en maar te beginnen met wat mij belangrijk lijkt. Het eerste wat mij tegenvalt opvalt is de tafel. De tijd loopt, en ik ruim de tafel leeg, en ga er met een nat doek overheen.

De restanten van een leuk valentijnsontbijtje...
Ik moet even nadenken waar ik het gedicht en de zelfgetekende kaart van de kinderen moet opbergen. Ze hadden ook een paar cadeautjes. Lief... Maar waar moet ik het opbergen?
Tafel weer netjes
Na vijf minuten is de tafel weer netjes. De blauwe druifjes (die anders dan vermeld wit blijken te zijn) mogen blijven, en de door de kinderen uitgeknipte hartjes ook.

Dan wil ik verder met het aanrecht. Maar het blijkt slimmer te zijn om eerst de vaatwasser te legen en te vullen. 18 Minuten en 22 seconden. Daarvan had ik 7 minuut 52 sec nodig om hem leeg te maken. Bij onze vaatwasser is de klant geen koning. De koning moet hier namelijk de vaat voor een groot deel handmatig afdrogen )-:

hier moet de vaat nog worden gedaan

de vaat is gedaan, we gaan door met het punt "aanrecht en fornuis"
Ja, en daar stond nog allemaal spul, dat uit het afgebroken deel van de kast kwam, en dat nog geen nieuwe eigen plek had gekregen: Flessen met alcohol bijvoorbeeld. Ik stelde voor dat wij een paar van die flessen gewoon leeg gieten "die, en die en die komen vast een keer leeg. Maar deze niet". De Patriarch was verontwaardigd. Nou, naar de stoflaag te oordelen heb ik toch wel gelijk: caramellikeur gaat hier in huis gewoon niet heel hard. 

Na het motto: liever een slechte vaste plek dan geen vaste plek verdwijnen de onpopulaire flessen in een bak in de bijkeuken (moet ik nog labelen!). Flessen die ik weleens nodig heb om de Tiramisu te verrijken komen in de boekenkast en de grappa en de rum staan nu op de koelkast.

Maar er staat nog meer op het aanrecht. Een bakje met pinnen en schroeven van de uit elkaar gehaalde boekenkast en miniwasknijpertjes voor het ophangen van kerstkaarten, etc. Daar moet ik even over nadenken... Maar ze hebben een eigen plek, en daar konden ze bij.

ziezo, het Ikea toebehoor netjes bij elkaar
Nu kan ik het aanrecht afnemen, en het fornuis en de afzuigkap en de achterwand van het fornuis schoonmaken. Dit duurde 35 minuten en 2 seconden en we hadden dit:


Vervolgens is de trap aan de beurt: 2 minuten 44 seconden. Valt mee.

Ik sorteer de wasmand uit en zet een was aan: 2 minuten en 50 seconden.

Nu de woonkamer opruimen. Ik zet de wekker steeds op 5 minuten, en kijk dan of ik nog meer tijd nodig heb. Na in totaal 15 minuten ben ik tevreden. 

Nu het afval. Ik verwacht niet dat het lang gaat duren. Maar dat valt tegen. We hebben in totaal 8 afvalemmers/bakken in huis. De groenafvalbak en de restafvalbak moesten uitgewassen worden. Dat doe ik echt niet altijd, maar nu was het nodig. En de papierbak moest ook in het sop. Het kastje moest ook weer even met een doekje. En om het de volgende keer sneller te kunnen doen krijgen alle afvalbakken op de eerste verdieping een afvalzak.  22 minuten 34 sec.

Maar eerst eens even de ramen openzetten boven. Dat moet toch onder een minuut kunnen? Maar meteen waaien er 3 posters van de muur. Die zet ik eerst weer goed vast. Zo, weer naar beneden. Hoor ik boven de deuren dichtknallen. O.k. weer naar boven de deuren openmaken en vastzetten. 5 minuten

Stofzuigen beneden:   12 minuten en 24 sec.
Stofzuigen boven:    11 minuten en 10 sec.
WC en wasbak boven:   6 minuten
WC beneden:  9.10    - oh, het WC papier mag ook weer worden bijgevuld. 
Lunchpauze: 20 minuten 
Opruimen boven: 11 minuten (zonder kinderkamers, daar haal ik alleen de vieze kleren weg. De rest moeten ze zelf doen)
Droge was van de lijn, vouwen en wegleggen:  13.45 min
Inmiddels is de 1e was klaar. Die hang ik op:  8.15
En ik zet gelijk een nieuwe was aan. Oh ja, boven ligt ook nog wat  3.48 

Ik ben nu goed in de flow. Ik pak ook nog wat papierwerk erbij. Ik loop een stapel papieren door. Het meeste kan in een ordner. De rest in de papierbak. En pleeg 3 belangrijke telefoontjes. 50 min

Vervolgens stort ik me op mijn kastje van de dag:

iets dat al lang op mijn lijstje staat: viltglijders onder de keukenstoelen timmeren.
Ik heb nog niet alle stoelen gehad, maar het begin is er! 15 min

In de middag heb ik de 2e was opgehangen    9 minuten
de vaatwasser (hij was alweer vol en had gedraaid) leeggehaald   7 minuten
eten klaarmaken, tafeldekken, sla maken    40 minuten
(tussendoor viel ook nog de stroom uit)

Wat heb ik tot nu toe gedaan?
 1. Tafel
 2. Aanrecht en fornuis
 3. Trap nat afnemen
 4. WC's en wasbakken
 5. opruimen boven en beneden
 6. stofzuigen
 7. was (aanzetten, ophangen, verdelen)
 8. luchten
 9. afval
 10. koken
 11. papier
 12. extraklus (oftewel: kastje van de dag)
 13. broodtrommels klaarmaken voor volgende dag + koffiezetapparaat op scherp zetten

Ik kom inderdaad op 13 dingen. Incl. pauze was ik 5 uur en 23 minuten bezig. Volgens de patriarch gaat dit veel sneller, als ik het strak elke dag doe. Dat zou ook moeten, want als ik dit elke dag zo moet doen, dan kom ik tot niks anders meer.

En dan te bedenken:
Strijken, afstoffen, dweilen, boodschappen doen, ramen zemen, bedden verschonen, oudglas wegbrengen  - dat zijn allemaal klussen die hier niet in voorkomen. 

Het viel me al mee dat ik vandaag lekker door kon werken want het was een van de zeldzame "gewone" dagen: geen telefoontjes, postbodes, monteurs, aan-huis-verkopers. Geen visite. Er moesten geen biebboeken teruggebracht en geen boodschappen gehaald. We hadden geen medische afspraak, er hoefde geen werkstuk voor de kinderen uitgetypt, geen Marktplaatspakket verstuurd; het was geen studiedag of vakantiedag van de kinderen en er was niemand ziek...  

Nou, ik ga het uitproberen! Als ik vanavond nog een "avondopruimrondje" eraan vastplak, dan heb ik alvast een beter uitgangspunt. To be continued!

P.S.: ik kijk de lijst net nog een keer door: Elke dag de WC's en wasbakken doen vindt ik een beetje veel van het goede... Dat mag wat minder. 


9 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen, ik ga ook maar eens aan de slag! :-P Handig om de tijd op te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch wel schrikken vind ik dat een mens wel heel wat tijd steekt in al die klusjes.....
  en zoals je zegt het zijn dan nog de dagelijkse kleine klusjes....
  Soms ben ik een hele dag bezig geweest en als mijn echtgenoot dan vraagt hoe mijn dag
  was weet ik soms niet meer wat ik heb gedaan en lijkt het alsof ik niks deed?!
  liefs
  Fijn dat je het zo allemaal eens opschrijft

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zit het 'm in: je onthoudt dat je de afvalemmers hebt geleegd (elk weldenkend mens schat de tijd in op 2 minuten, of zo). En je onthoudt niet wat er nog allemaal bij kwam kijken... Of wat er allemaal voor stoorzenders tussenkwamen. Soms doe ik wel 3 pogingen om de was af te halen, en steeds belt er iemand, of belt er iemand aan. Zijn we drie kwartier later als het eindelijk is gedaan...

   Verwijderen
 3. jeetje wat een energie. Maar om het te timen is wel een super idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zo super zeg. Je bent lekker bezig geweest en ja die.kleine dingen kosten veel tijd. Dat is voor mij ook de reden dat ik steeds de tijd bij hou om te kijken hoeveel tijd je nu eigenlijk kwijt bent. Sommige klussen vallen me best mee, maar andere vind ik dan ook wel weer erg lang duren en had ik eigenlijk ook niet verwacht. Wel goed om inzicht te krijen zo.

  P.s. hier wordt de toilet en de wastafel ook niet iedere dag gedaan hoor. Om de dag of om te drie dagen is ook goed. Dat geldt ookvoor stofzuigen en dweilen je hebt zelf echt wel in de gaten wanneer het nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dagelijks de WC doen... kan me gewoon niet voorstellen dat zoveel mensen dat elke dag doen. Volgens mij is het eerder zo, dat mensen het schrijven omdat ze denken dat anderen hun een slons vinden, als ze niet elke dag de WC schoonmaken. Zo onstaan stadslegendes ook... ☺

   Verwijderen
 5. Altijd een lach op mijn gezicht als ik je stukjes lees :)

  Het gaat echt makkelijker en sneller als je dingen elke dag doet, echt waar! En als je het bijhoudt kan je ook best een keertje overslaan. Of dingen éénmaal in de twee of drie dagen doen. Bijhouden is de echte kunst, elke keer maar weer aan de gang. Ach en huishoudelijk werk doen scheelt weer in de kosten bij de sportschool moet je maar denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ja inderdaad. Als ik het op een manier leuk weet te maken (tijd bijhouden, of lekker muziekje opzetten) wen ik er misschien aan...)

   Verwijderen
 6. Jeetje. Wat een goed idee om ook echt te timen hoe lang je ermee bezig bent. Ik zet hem wel regelmatig bij het opruimen, maar dan is de wekker de grens en niet de klus. Zo krijg je wel een wat realistischer beeld van hoe lang een klus duurt. Mmm, ik ga dit denk ik ook eens toepassen. Veel werk heb je verzet trouwens !

  BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!