maandag 25 februari 2013

240/365 ...de ochtendroutine en een rondje schoonmaakazijn

Vandaag ging dus mijn "Dagelijkse Routine" schema in. Nou, 't zou me verbazen als ik een verandering toepas, die zomaar ineens zonder hobbels en obstakels gaat werken... Maar ja. 't is ook niet voor niks dat ik het moet installeren...

Om te beginnen had ik gisteren al bedacht, dat het wel slim is om alvast een avondroutine te doen. Als er al gestofzuigd is, en het opruimrondje is gedaan, dan wordt de afdeling "kruimeldief + doekje" de volgende dag een stuk makkelijker. Dus ik ging gisteravond – ondanks moe en met mijn gedachten bij werk dat ik nog moet doen – toch aan de slag: broodtrommels vullen, schoolspullen klaarleggen, de vaatwasser aan, tafel schoon, fornuis schoon, aanrecht schoon… Het ging goed tot dochter 2 kwam melden, dat zij nog geen verhaaltje over de logeerknuffel heeft geschreven. En er moest ook nog een foto worden uitgeprint. Maar waar was de camera? We hebben overal gezocht, maar hij was ergens te vinden. Dus we maakten een nieuwe foto. Toen het verhaaltje af was, was het hoogste tijd om de kinderen naar bed te sturen. Maar dochter 1 vond het toch nog een beetje eng om voor het eerst in haar nieuwe stapelbed te slapen... en tot we dat hadden opgelost was het al te laat om te gaan stofzuigen (met het oog op de buren). En ik bedacht ineens, dat de gymspullen, die vandaag weer mee moesten naar school NU op de waslijn moeten. Nu zou je kunnen zeggen: "het leven kwam ertussen" maar eerlijk is eerlijk: dit is gewoon slechte planning.

De ochtend beginnen in een schone keuken waar de broodtrommels al klaar zijn, en het “koffie zetten” niet meer voorstelt dan een druk op het knopje – dat was zeker een prettig begin. 

O.k., kids naar school. We gaan beginnen. Naar boven om de ramen open te zetten. Weer naar beneden. De vaatwasser had ik in no time leeg. Prima. Ik kan al twee vinkjes zetten. Oh nee, wacht. De ramen moeten eerst weer dicht. Tafel afruimen. Nu had ik gelijk door moeten gaan met kruimeldief en doekje. Een innerlijke stem riep, dat ik terwijl ik dat deed toch even de koffiezetter-thermoskan kon schoonmaken. Hij had weer een lelijke aanslag aan de binnenkant. Ik liet een vaatwas-tablet in de kan vallen, heet water erbij. Even laten inwerken. (Niet wetende dat dit uit zou groeien tot het kastje van de dag...). Kruimeldief gepakt en even de kamer door. Handig die kruimeldief. Alle kleine frutsels, stofballetjes verdwenen in de zuigmond. “Tippend zuigen” heet dat, heeft een professioneel schoonmaker mij een keer verteld. Toen ik de trap had bereikt en net constateerde dat ik de “echte stofzuiger” nu al voor de 3e keer in een ander stopcontact zou hebben moeten pluggen raakte de akku leeg.  Tsss.

Ik loop weer naar beneden hang de kruimeldief aan de oplader. In het voorbijgaan zie ik dat de vaatwastablet haar werk doet. Het borrelt in de thermoskan. (Dat is beslist niet milieuvriendelijk). Gele schilfertjes drijven naar boven. Jakkes. Komt dat van de vaatwastablet af..? Of…?

Kan ik me mooi even richten op een ander puntje van de lijst: de was. Ik had gisteren wel drie wasjes gedraaid. En alles gelijk opgehangen. Het meeste was droog. Maar de washy mountain van vorige week lag er voor het grootste gedeelte ook nog… Ik haal alles van de waslijn af en mik het op de sofa. “Gelukkig maar dat ik geen bezoek verwacht” dacht ik nog. Meteen ging de deurbel. Iemand die ik niet ken, en die mij ook helemaal niet moest hebben begon een heel verhaal af te steken – zonder mij een kans te geven om ertussen te komen. Uiteindelijk lukte het mij om me te ontworstelen aan die spraakwaterval.

Nu zou de kruimeldief het toch weer moeten doen? De bovenverdieping moest nog gedaan worden. Kruimeldief afgekoppeld en boven weer verder. Een hele kamer hield hij het vol. Dan was de akku weer leeg. O.k., dan maar weer naar beneden en het doekje halen. Ik kijk rond of ik ergens stof zie, neem de vensterbanken af, en een paar randjes waar ik stof zie. Even een veeg door de wasbak. Een beetje jif in de WC. En de laatste stofbolletjes die ik eigenlijk had willen opzuigen doe ik ook even met het doekje. Wat hadden we nog meer? De bedden netjes maken. Sprei over ons bed. Nou, bij de hoogslaper hoef ik niks te doen ☺ … Maar dan: de kamer van dochter 2 – Wat een CHAOS. Overal gedragen (?) kleding, speelgoed, knuffels, frutsels en knipsels. En ook het krat met gevouwen was heeft zij niet in de kast geruimd. Ik onderdruk de neiging om alles op te ruimen. Dat moet zij zelf doen!

De was ga ik vanmiddag verder vouwen en strijken. Nu heb ik alles behalve ½ uur papier.

Maar eerst eens de thermoskan van het koffiezetapparaat afmaken. Ik giet een giftig uitziend groen brouwsel in de afvoer. Maar de kan is van binnen weer brandschoon. Alleen het koffiezetapparaat zelf heeft een probleem: Er zit heel veel kalk aan de binnenkant. 

vies kalkrandje aan de binnenkant van het waterreservoir. 

Hoe gaat dat ook weer: een koffiezetapparaat ontkalken? Soda? Even googlen. Nee, het was schoonmaakazijn. Volgens de instructie giet ik 200 ml schoonmaakazijn en 400 ml water in het koffiezetapparaat. Een filterzakje in de filter. Bah, wat is dat filter vies. Een laagje bruine patina ligt over alle richels. 
en ook hier... een vies bruin laagje
Dat valt normaal niet op, omdat het een zwart filter is. Maar vandaag valt het me wel op. Dus die moet eerst eens grondig afgewassen. 

O.k., gedaan. Ik zet het apparaat aan. Toen het water voor de helft doorgelopen is zet ik hem stop, zodat alles mooi in kan werken. Dat duurt even. Maar op internet had ik nog meer gelezen over schoonmaakazijn. Je kan er blijkbaar ook de waterkoker mee schoonmaken. Ik kijk even naar de binnenkant van de waterkoker. 

zou dit kalk zijn???

Een onfris bruin laagje, en ook het metalen onderkantje lijkt aangetast. In de tuit zit een filtertje. Ook heel vies. 

waarom zit er eigenlijk een  zeefje in het tuitje van een waterkoker, vraag ik me af? Gaan de makers er van uit dat er brokstukken of verontreinigingen vanuit de kan in het water komen? 
Onder het zeefje is er ook een bruinig randje. Bah. Ook al wordt het water gekookt, en ook al zij de meeste bacteriën dan blijkbaar dood… Dit is gewoon bah. Even later pruttelt ook in de waterkoker een azijnmengsel. 

Maar nu ik toch bezig ben met schoonmaakazijn… er was een trucje dat ik allang wilde uitproberen: Een bekertje schoonmaakazijn in de magnetron, 3 minuten op volle kracht aanzetten, en daarna veeg je alle viezigheid er met een keukendoekje uit. Eens even kijken of dat werkt...

dit foto laat maar half zien hoe vies onze magnetron was... 

Nou, dat werkte maar half. De binnenkant van het deurtje was direct schoon. De rest moest ik toch nog flink boenen met een schuursponsje. 

tadaaa, magnetron is weer brandschoon

Inmiddels vond ik dat het koffiezetapparaat genoeg had geweekt. Ik zet hem weer aan om ook de 2e helft van het water door te laten lopen. En wat zie ik? Hij lekt! Donkerzwarte druppels lopen naar beneden. 

hij lekt! 

Het komt uit de naad tussen plastic en edelstaal. Nu had ik al een tijdje het gevoel dat het apparaat lekt. Maar dan aan de onderkant van het apparaat zelf. Soms staat het koffiezetapparaat ineens in een plas bruinig water.

En hoezo donkerzwarte druppels? De kan is helemaal schoon en het apparaat alleen gevuld met water??? Jakkes.

Ik begin te twijfelen, maar ik laat nog een aantal keren water doorpruttelen, om de laatste restjes schoonmaakazijn weg te spoelen. En ik maak ook de buitenkant helemaal schoon. Het waterreservoir ziet er nu in ieder geval heel schoon uit. Ik draai de lamp om er helemaal in te kunnen kijken. Ik zie geen kalk meer. Maar helemaal onderin… alsof er een vies laagje zit. Kom ik er met de hand in? Net ver genoeg om met de vinger de onderkant aan te raken. En inderdaad op mijn vingertop zit een vieze bruine drab. Jakkes hoog drie. Hier hoort alleen schoon water in te zitten. O.k., stekker eruit en grondig uitborstelen met heet water en afwasmiddel.

Nu is ook de waterkoker uitgepruttelt. De bruine laag – waarvan ik nooit gedacht had, dat ie nog weg te krijgen was – en dus heb ik het nooit geprobeerd is grotendeels weg! En ook het zeefje werd met een beetje afwasmiddel als nieuw. 


Nu is alles zover weer netjes… maar ik kijk toch met enige twijfel naar het rijtje kannen en apparaten. Zowel koffiezetapparaat als waterkoker hebben heel veel richteltjes en naden waar zich van alles en nog wat aan vuil vast kan zetten. En je hoort dit blijkbaar alle vier weken te doen. Dit zet mij toch aan het denken…

Ik ben eigenlijk wel een beetje onthutst – alles water voor consumptie wordt bij ons in huis gefilterd om kalk, chloor, koper en lood eruit te halen. En vervolgens giet ik het in een gore koffiezetter / waterkoker. 

... en dan te bedenken: hier stond tot een paar weken geleden ook nog een broodrooster bij...
En staat zoveel in de keuken… Als we het koffiezetapparaat wegdoen, kunnen we dan niet beter gewoon koffie zetten met een filter? En de waterkoker… Is een fluitketel niet veel beter? Hygienischer, energiezuiniger en plaatsbesparender…?  

ziet er wel leuk uit zo'n fluitketel...

En al die apparaten, die het leven zogenaamd makkelijker maken... Is dat eigenlijk wel zo? Als ze zoveel kosten in de aanschaf, energie vreten en als je er zoveel moet doen om ze proper te houden... En andersom: Ik zag een keer iemand die een toastie gewoon in een een pan bakte. Dat gaat prima. 

Ik boek het “Rondje Schoonmaakazijn” onder ‘kastje van de dag’ en keer terug naar mijn lijstje. Het is inmiddels zo laat, dat ik alvast moet beginnen met eten klaarmaken. Een van de kinderen heeft vanavond training. Dat resulteert erin dat het avondeten in de knel komt. Behalve als ik gelijk na school de warme maaltijd ga serveren. En dan moet ik nu beginnen. Het papier gaat naar de middag…  

Een paar uur later... inmiddels ben ik samen met dochter 1 druk bezig aan haar spreekbeurt. Zal ik dat laten tellen als "papier verwerken...?" 

10 opmerkingen:

 1. productief bezig ben je zeker geweest......

  Zelf maak ik m;n koffiezetter elke 2 maand een keer met azijn schoon. Alleen word de thermoskan daar nooit echt schoon van. Ik hou m in gedachten om t eens met een vaatwastablet te proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi El, als ik wat meer tijd heb en minder last van arm (bietje veel gecomputerd op het werk vandaag), dan ga ik deze blog lezen, hoor. :) iig veel succes met je dagelijkse routine, ben heel benieuwd hoe je het gaat ervaren. ben altijd in voor tips! die slang ga ik trouwens ook aanschaffen, want kattenpoep in de tuin. en miss Anne smikkelt dat lekker op. :( anyway... wat ik wilde zeggen: ik heb het smoothierecept op mijn blog van gisteren gezet. enjoy!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo El
  Misschien heb ik nog wel een tip voor je ik heb altijd een paar
  glazen knikkers in de water koker de kalk gaat dan niet zo vast zitten en kun je er zo uit spoelen.
  Mijn tostie? ijzer heb ik ook weg gedaan en doe het nu in de koeken pan gaat net zo goed de teflon laag ging er helemaal af en dat wil je niet op eten.
  De thermos kan gooi ik altijd een schepje soda in en werkt perfect
  Sterkte met de lijstjes groeten esmiralda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alle begin is moeilijk maar je mag trots zijn op je begin! Zelf heb ik ook de neiging om alles door elkaar te doen en na flink oefenen is het me gelukt om struktuur te krijgen.
  Ik zet eerst alle ramen open (minstens een uur luchten) en ga dan beneden opruimen. Woonkamer, keuken, doekje over de salon- en eettafel. Hierna doe ik de afwasmachine en als laatste vouw ik de was op en hang een nieuwe op. Nog even de kippen voeren en de kattenbak leegscheppen en dan is het pauze.
  Na de pauze naar boven om de was op te ruimen, het bed op te maken en de ramen dicht te doen.
  Indien nodig ruim ik het boven op en ga beneden nog stofzuigen. Stofzuigen doe ik om de dag, soms om de twee dagen. Iedere dag hoeft echt niet, doekje door de wc en wastafel ook niet. Om de dag is prima, ene dag wc's + douche andere dag stofzuigen.
  Laat je niet afleiden door klusjes die je tussendoor wilt doen, maak eerst je routine af en doe ze daarna dan loopt het niet door elkaar. Succes de aanhouder wint!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien kun je n tweede kruimeldief aanschaffen voor de bovenverdieping? Dan heb je die daar altijd bij de hand. Het is wel waar wat de borduurvrouw hierboven schrijft, laat je niet afleiden door klussen die niet tot je dagelijkse ronde behoren. Schrijf ze op, maar doe eerst je routine. En ik gebruik voor t schoonmaken van dergelijke apparaten steradenttabletten, voor gebidsprotheses. Werkt prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wát een verhaal! En wat heb je veel kunnen doen!
  En die schoonmaak azijn voor in de waterkoker ga ik ook doen. Ik zie nu bij jou dat die gelige aanslag er wél af ka- hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo lekker om op de ouderwetse manier koffie te zetten , keteltje .. filter , en schenken maar ... smaakt drie keer beter vind ik :)
  En al helemaal als je ook nog zelf de bonen zou malen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb ik genoten van je verhaal ! Zo herkenbaar. Hulde voor deze vliegende start van je nieuwe routines. En ik verheug me op nog meer verslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooo wat ben je weer goed bezig geweest zeg. Heerlijk omdat hier allemaal te lezen. Lekker doorgaan zo. Hier gebruik ik ook altijd azijn om te ontkalken. werk fantastisch.

  BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!