dinsdag 11 september 2012

#173/365 Poetsdag en fruitvliegjes

Omdat mensen, die er verstand van hebben, inmiddels voorspellen dat dit nu toch echt de laatste dagen van deze prachtige 'indian summer' zijn, hebben we er dit weekend nog een keertje met volle teugen van genoten. Zelfs het zwembad, dat eind augustus al was gesloten ging zondag nog een keertje speciaal open. Eigenlijk stonden er allemaal huishoudklusjes op het programma... maar vooruit. Dat kan maandag ook nog.
Dus vandaag begon ik met de kinderkamer van dochter 2. Er stond ook nog steeds de "box van zolder" die we nog uit moesten zoeken. Ik had er tegenop gezien, maar uiteindelijk ging het nog best rap (de barbie-spullen bij de barbiespullen, de lego bij de lego, enz... ik schijn het nu toch door te hebben). Maar dan de kamer zelf. Argh. Dochter 1 komt regelmatig melden dat zij "een kastje van de dag" heeft gedaan. (Trots!!!) Maar dochter 2 heeft echt (nog steeds) geen kaas gegeten van opruimen. Ze weet zich er echt geen raad mee. Stapels kleren (vies en schoon door elkaar), overal op de grond knuffels, stripboeken en zhuzhupets....
Hier ben ik best lang mee bezig voordat ik er ook maar aan kan denken om iets met stofdoek of stofzuiger te gaan doen.

En ook de rest van de dag gaat op aan het huishouden. En aan de was. Ik bedenk me namelijk dat dit dan wellicht de laatste dag is dat het buiten kan drogen. Binnen drogen is nog steeds lastig, want de droger is nog niet gerepareerd... Dus jaag ik er nog een paar wasmachines doorheen. Ik verbaas me er nog steeds over hoeveel tijd iedere keer in het schoonmaken zit. En het is dan uiteraard zinvol - maar het blijft werk, waar je niks van ziet. Of andersom: je ziet het alleen als je het niet doet...

vallen voor fruitvliegen

En dan buig ik me over een nieuw probleem hier in huis: we hebben ineens heel veel last van fruitvliegjes. Waarschijnlijk niet zo vreemd: we hebben een hele tuin vol met druiven, die net rijp worden. Dan schijn je dat makkelijker te krijgen. Maar leuk is anders. We zitten al dagenlang tijdens het eten met de handen over onze borden te wapperen, en glaasjes wijn worden inmiddels met deksel geserveerd. Hoogste tijd om dat aan te gaan pakken. Met hulp van google vindt ik allerhande tips voor tegenmaatregelen: Een laagje bier in een glas, daarover folie met kleine gaatjes. De vliegjes vinden de gaatjes en vliegen allemaal in het glas. Joepieh! Helaas vliegen ze door dezelfde gaatjes ook net zo hard weer naar buiten. Dat is dus niet zo'n goeie. Dan maar de volgende tip proberen: appelazijn met enkele drppels afwasmiddel. Hebben we allemaal in huis. Volgens het motto "veel helpt veel" zet ik gelijk twee dessertschaaltjes én een hoog glas met dit mengsel neer. Tot mijn verrassing gaan er nauwelijks vliegen in de dessertbakjes en juist heel veel in het hoge glas. Terwijl er exact hetzelfde inzit. Interessant. Maar de meeste fruitvliegjes zwermen nog steeds door de keuken. Ondanks dat de keuken nu brandschoon is, en ik inmiddels alle fruit en alles wat ook maar in de verste verte op etensresten lijkt heb opgeborgen. Daarom bouw ik nog een derde fruitvliegenval: Een laagje wijn met een framboos in een glas, en een soort zelfgemaakte papieren trechter erop. Ook daar zie ik binnen no time allemaal fruitvliegjes in spartelen. Morgen ga ik eens kijken of ik afwasmiddel met eucalyptus geur kan vinden. (Wij hebben citroengeur, en daar komen ze juist op af...). Dat schijnt goed te helpen. Net zoals knoflookteentjes en lavendelltakjes tussen het fruit verdelen. To be continued.

... inmiddels zijn wij een paar uur verder. Er zitten nu heel veel fruitvliegjes in het hoge glas en in de rode wijn. De bakjes heb ik maar weggehaald (die hadden ze op een manier door, volgens mij....). Het leek erop dat het wat rustiger werd in de keuken. Totdat ik een bak met stukjes appel neerzette, - binnen no time zag het zwart van de vliegjes. Zucht. Dus toch maar gaan speuren naar eukalyptus afwasmiddel en strooien met knoflook en lavendel...
2 opmerkingen:

 1. Een stofzuiger werkt ook héél goed tegen fruitvliegjes. Wel als je stopt de stang van de stofzuiger bedekken met een plasticzakje met een elastiekje eromheen. Doe ik tenminste, ik zie al voor me dat er een zwerm uit de stofzuiger komt :)

  Ja het huishouden een noodzakelijk kwaad waar je kort plezier van je werk hebt. Ik heb net de erker uitgesopt en de spulletjes weer schoon en netjes teruggezet, maar ja... veel effect vind ik het inderdaad niet hebben wat ik doe. Maar goed ooit...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voordat ik de tips op internet vond, had ik ook al vertwijfeld de stofzuigerslang in de zwerm gehouden. Later pas las ik dat je dan eerst wat vlooienpoeder of tenminste een vlooienhalsband (hoe verzin je het...) op moest zuigen. Tja, maar dat heb ik toch niet in huis. Onze vliegjes hebben zich ondertussen ongetwijfeld weer uit de stofzuigerzak bevrijd. Maar plasticzak en elastiekje... geweldig. Daar was ik nooit opgekomen. Die ga ik onthouden.

   Verwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!