donderdag 27 september 2012

#187/365 Afvalemmers - het kan nóg beter!

Onder de gootsteen hebben wij de afvalemmers. Die hád ik natuurlijk al een keer gedaan. En (klik hier) het was toen al een grote verbetering. Maar nu was ik het IKEA-afvalsysteem al een tijdje zat: Het schuift dan wel leuk naar voren en naar achteren, maar het heeft ook een paar nadelen:

 • ik moet iedere keer het hele onderstel schoonmaken
 • het onderstel laat zich heel moeilijk in de rails terug clicken (eigenlijk beheerst hier in huis alleen de Patriarch die techniek...)-: )
 • de achterste bak - voor restafval - hebben we het meeste nodig, en je komt er het lastigste bij
 • gasten en kinderen die komen spelen vergissen zich steeds, zodat ik iedere keer restafval uit de groenafvalbak moet vissen
 • de rails zijn ook erg lastig om schoon te maken. 
Reden genoeg om dit aan te pakken!

zo was het
Bij wijze van proef had ik het onderstel al een paar dagen geleden richting schuur verplaatst, en de bakken overdwars in het kastje gezet. En het bleek te passen...

... maar omdat de rails er nog staan, staan de bakken niet echt goed.
Maar iedere keer als ik een afvalbak pakte, om hem te legen, dan rammelde er minimaal een van de andere bakken om. Dat lag natuurlijk aan die stomme rails, die er nog steeds zaten.

En kijk, er is blijkbaar iets uitgelopen. Dat bedoel ik nou met lastig schoonmaken. 

en nu komen deze jongens in het spel. 

mooi, nu kan ik het schoonmaken

Of iemand dit nog wil hebben? Ik zou het op Marktplaats kunnen zetten...

Een heel ander gezicht!
Er moest een tandenborstel te pas komen, om dit weer schoon te krijgen. Vooral in de richels in dat ronde afsluit-dinges achterin zat veel vuil. Ik ben ook niet gerust op die boorgaatjes waar de schroeven van de rails zaten. Als daar nu een of andere troep doorheen seipelt en in het gebied onder de kastjes terecht komt... Daar kan ik nevernooit op een normale manier schoonmaken. Ik zie al gelijk een nieuwe fruitvliegenplaag voor me. Of erger. Dus het beste is, als er gewoon nooit troep doorheen gaat seipelen.

Ik had nog een oude lap zeil liggen. Perfect voor deze plek:

Dit zou toch moeten helpen
Het is een beetje provisorisch vastgemaakt met wasknijpers. Maar dat mag de pret niet drukken. Als ik hier de volgende keer zonder tandenborstel kan schoonmaken, dan is het pure winst.

zo ziet het nu uit: de afvalemmers staan recht, naast elkaar en  zijn gelabeld. 

Nu nog het puntje op de i: ik haal mijn labelmaker tevoorschijn, en maak 3 labels: Papier, Groenafval en Restafval. Aangezien alle kinderen die hier komen spelen tegenwoordig kunnen lezen, verwacht ik dat het nu goedgaat.

9 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Nee, geen plastic. Dat wordt bij ons niet ingezameld. Wel hebben wij in de bijkeuken nog een bak voor oudglas en eentje voor statiegeldflessen.

   Verwijderen
 2. Ooit had ik hetzelfde Ikea systeem maar ik vond het lastige dat het zo snel ging stinken omdat de deksels die ik erbij had niet goed afsloten en inderdaad, de rotzooi die onder die rails belandt was ook geen feestje. Volgens mij heb je het nu veel slimmer opgelost en dat zeil is ook handig. En ook handig dat het niet helemaal vast zit, nu kun je om het eens heel goed schoonmaken ook het zeil er makkelijk uithalen en even een sopje geven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De deksels hebben we inderdaad nog ergens liggen. Maar dat vond ik teveel gedoe. Vaak heb ik beide handen vol met "weggooisels", en zie dan dat deksel maar open te krijgen... De randjes waar de afvalzakken onder klemmen heb ik bij de grote afvalemmer wel laten zitten. Die vindt ik handig.

   Verwijderen
 3. mooie klus! Leuk dat zo'n kastje nog een keer aan bod komt omdat de oude methode toch nog niet helemaal werkte. Zonder dit project zou het misschien nog langer zijn blijven liggen. Dat zeil is ook slim bedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je helemaal gelijk in: ik pak nu dingen veel sneller aan.

   Verwijderen
 4. Ik heb ook zo'n systeem van Brugman gehad en heb het na een aantal jaar er ook uitgezet :) Wat een bagger er onder die rail wel niet zat... Zo is het véél handiger wegkieperen en met die labels gaat het sorteren ook niet meer fout.

  De gaatjes kan je eventueel ook dichtkitten of met wat plamuur-spul dichtsmeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies dat zei de Patriarch ook, toen hij dit blogje las: "Ik ga het toch nog even dichtkitten, dan kan je daar ook gewoon schoonmaken.

   Verwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!