zondag 27 januari 2013

#221/365 Broodtrommels uitgezocht

We hebben iets nieuws ingevoerd! Geinspireerd door iets dat ik in het boek "Dromen, durven, doen" van Ben Tiggelaar heb gelezen hebben wij een puntensysteem ingevoerd. Beloningspunten voor de kinderen welteverstaan. Het stond me al een tijdje tegen hoe de dingen zich hier in huis ontwikkeld hadden. 

Ongeacht welk verzoek of welke vriendelijke herinnering aan kleine taken, aan doodnormale zich dagelijks  herhalende handelingen (die eigenlijk allang ingesleten horen te zijn) - of gewoon goed fatsoen - werden beantwoord met luid protest: Waarom ik? Waarom dit? Waarom nu? of ze maken een langgerekt geluid waarvan ik niet weet hoe ik het op moet schrijven ÆÆÆÆôôôôôuuuuuu - zoiets. Vrij vertaald betekent het: je gaat op mijn zenuwen. Nou, ik was het knap zat dat de dames bij thuiskomst hun rugtassen, schoenen, jassen en dassen ergens van zich afgooiden. Of opstaan van tafel en direct weer met de neus in de boeken. Tafel afruimen kan moeders toch doen? Immers ze heeft ook al zelf de boodschappen gedaan, het eten klaargemaakt, de afwasmachine uitgeruimd en de tafel gedekt. Nou, dan kan ze toch gelijk weer afruimen, de tafel afnemen en de afwasmachine weer vullen. Ze moet immers straks toch nog het fornuis schoonmaken en de boterhammen voor de volgende dag smeren. Kan ze dat ook gelijk doen. 

Nou, en ga zo maar door. Muziek oefenen "ÆÆÆÆôôôôôuuuuuu", tandenpoetsen "doe ik strahaks", douchen "doe ik mohorgen", hang je jas op "waarom moet ik dat doen? Zus heeft het ook niet gedaan!",  ruim je knutselspullen op "ÆÆÆÆôôôôôuuuuuu", kom, we gaan beginnen aan je spreekbeurt "niet nuhuuuu"wil je me even de kaasschaaf aangeven? "waarom moet IK altijd ALLES doen????" (paaardon?). Nog even en het is hier compleet Hotel Mama... over een paar jaar zijn de dames hormoongestuurde pubers en ben ik te laat met al mijn goede raad, en  eindigt het ermee (let op: nu komt mijn schrikbeeld) dat ik straks 2 primadonnas volwassenen aflever die in het studentenhuis worden uitgelachen omdat ze nog geen aardappel kunnen schillen. 

En toen kwam het boek van Ben Tiggelaar in beeld. Eerlijk gezegd: ik verwachtte er niks niet veel van. Het zoveelste zelfhulpboek met een flinterdunne boodschap, uitgewalst op vele pagina's... dat soort werk. Maar tot mijn verbazing heeft hij een punt: als je ergens een beloning tegenover stelt - en dan liefst eentje waar je meteen iets aan hebt - dan beginnen dingen te werken. (Vandaar ook mijn haakproject-idee. Zie mijn vorige blog). Onder andere werd ook over een puntensysteem voor kinderen gerept, dat ontzettend goed schijnt te werken. 

Nou, en nu krijgen de kinderen punten voor "vanzelf tandenpoetsen" en "om 20.00 uur op bed liggen", "jas ophangen", "nagels knippen zonder piepen" etc. etc. Die punten kunnen zij inruilen voor TV tijd, bioscoopbezoek, thuis samen met z'n allen een film kijken mét popcorn of met de hele familie spelletjes spelen. Met het leuke sideeffect dat de quality time met de kinderen dan voorgaat. Moeten wij onze dingen even laten liggen, want de kinderen hebben er nu immers recht op. Win Win op alle fronten!

Interessant is dat ze nog niet zo veel TV tijd hebben "gekocht". Ze krijgen namelijk ook punten voor "hele dag niet TV gekeken". ☺☺☺  

De werking was frappant: Ze buitelden over elkaar heen om taakjes te mogen doen. Dochter 2 die mij met gevouwen armen kordaat mede deelt dat ik meteen moet stoppen met de vaatwasser leeg te ruimen. Verontwaardigt voegt zij eraan toe: "Ik kan hiermee punten verdienen, Mama!" En dochter 1 die meldt dat de woonkamer best nog een tweede keer opgeruimd kon worden. (Huh?)

En vandaag bedacht dochter 1 dus dat zij de broodtrommels wil gaan ordenen. Ze pasten al een tijdje niet meer in de doos die ik hiervoor had bekleed. Voor de voorfoto was ik al te laat.


Dit zat er allemaal in

Nu past weer bijna alles in de doos.

Twee fruitbakjes staan nog in het bovenste vak. De rest past.

En wat een rare dingen er uit de doos kwamen. Potloden, deksels van hele andere potjes... Nu is alles weer op z'n plek. En ik noteer trots 2 punten voor dochter 1.

Morgen ga ik nog wat meer leuke beloningen voor de kinderen bedenken. Bij voorkeur niet-financiele. Want als wij voortaan elke week met z'n allen naar de bioscoop gaan (wat op zich natuurlijk niet erg is) dan kost dat ongeveer evenveel als een ochtend per week een schoonmaakster... Dus de benodigde punten voor bioscoopbezoek hebben wij alvast omhooggegooid.  

Iemand nog tips voor kleine verrassende low-budget beloningen?

10 opmerkingen:

 1. Het idee van een beloningssysteem voor kinderen kende ik al maar deze is zeker voor oudere kinderen erg leuk. Zal ik onthouden (m'n dochter is nu nog 1)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan kun je nog een tijdje vooruit met complimentjes en stikkers... ☺

   Verwijderen
 2. Een film huren, popcorn en cola erbij?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar hoor ! Diepe zucht. Maar wat een goed idee zeg en wat een leuke uitwerking. Toch kan ik je een beetje geruststellen misschien door het feit dat mijn dochter toch heel zelfstandig op kamers woont inmiddels en me vanmorgen vertelde dat ze de ramen aan het lappen was (van mama afgekeken wrs, de zon scheen op de ramen, haha).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ook ik was gisteren aan het ramen lappen.
   De kracht van de zon, zullen we maar zeggen...

   Verwijderen
 4. Mogen zeggen wat jullie vanavond gaan eten, een (extra)voorleesverhaaltje, een taartje bij de bakker uitzoeken, een tijdschrift mogen kopen of stel een mand samen met kleine (ingepakte) cadeautjes waar ze er één uit mogen kiezen.
  Veel plezier samen!
  Gerdien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn hele goeie tips!!
   Ik ga het allemaal op de lijst zetten!
   Dankejewel!!!!

   (Ik zie me al pannenkoeken bakken tot ik erbij neerval... Maar ja, je moet er wat voor overhebben!)

   Verwijderen
 5. Wat een leuk idee. Hier geen kinderen dus dit hoeven we hier niet toe te passen. Ik kende het ook al alleen dan met stickers verdienen en als ze dan zoveel stickers hadden dat ze dan een cadeautje uit mochten zoeken van een x bedrag.

  Ik zelf kreeg vroeger één gulden (ja lang geleden haha) extra zakgeld als ik al mijn taakjes gedaan had die week. Dat was veel geld voor ons in die tijd, want we kregen 2,50 zakgeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met stickers hebben we het ook geprobeerd. Maar dat verwaterde steeds. Dit schijnt beter te beklijven.

   Verwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!