zondag 19 januari 2014

#257 Grondige beurt voor de WC

"Je moét dit proberen", zei mijn zus. "Echt, je MOET. Het is gewoon fan-tas-tisch." We praten over een WC schoonmaakmiddel. En, zoals mijn zus erover praat, is dit het non plus ultra, niets minder dan het 8e wereldwonder en uitermate geschikt om mijn aangetaste zelfvertrouwen weer helemaal op te krikken.

Dat is nogal een claim voor een wc schoonmaakmiddel!

Ik ben helaas de merknaam even kwijt. In ieder geval niets waar ik ooit van had gehoord. Het is dan ook alleen op huisparty's à la Tupperware verkrijgbaar. Op deze party's worden alle schoonmaakmiddelen in het huis van de gastvrouw gedemonstreerd. Ik zie het direct voor me: 10 huisvrouwen die zich vol verwachting over de toiletpot buigen om zich er persoonlijk van te overtuigen dat het zelfschuimende spul ook daadwerkelijk schuimt, en dat het zelfs onder de rand weer helemaal schoon wordt. (Alleen dat beeld al werkt goed op mijn lachspieren). Volgens mijn zus schuimde het spul inderdaad voortreffelijk. Maar over de schoonmakende werking viel toen volgens haar nog niet veel te zeggen. "Het was er helemaal niet vies". Ik schoot in de lach.... Als er bij mij ook maar het vermoeden zou bestaan dat er 10 kritische huisvrouwen uit mijn vrienden- en kennissenkring langskomen om vol belangstelling in onze WC te staren, réééken maar dat die dan brand- en brandschoon is. Wat zeg ik: ik ben in staat om desnoods een compleet nieuwe wc-pot te laten installeren.

Maar dat hoeft ook niet want mijn zus stuurde een potje van het witte wonderpoeder op. En zo kan ik het - gelukkig zonder getuigen - in mijn uppie uitproberen.
Met het potje kwam de volgende instructie mee: in de wc pot strooien, een liter kokend water eroverheen gieten en gewoon afwachten. Nu ben ik in principe redelijk precies met de wc. Maar de hoge standaard uit de tijd dat de kinderen peuters en kleuters waren is hier helaas niet meer van toepassing... En vooral de laatste tijd hebben we last van een hardnekkige bruine aanslag onderin de wc. Niets wat ik tot nu toe heb geprobeerd heeft echt geholpen. Ook de interessante tip van de poets miepen op tv om er Cola in te gieten niet.

Dus even later wordt ook ik getuige van een schuimwolk a la spuitslagroom, die inderdaad dikker en dikker wordt. Er verspreid zich een veelbelovende frisse sinasappelgeur in het kleinste kamertje. Maar wat is dat? De schuim moest toch tot onder de rand komen? Vliegensvlug kook ik nog snel een halve liter water en giet die erbij... maar nee. Nog steeds niet. Da's nou jammer. Want helaas moet ik het ook zonder de bijbehorende peperdure "wonderborstel" doen (mijn zus wilde per se niet vertellen hoeveel zij voor die borstel heeft betaald...).

Na het voorgeschreven uur wachttijd borstel ik de hele wc grondig uit - maar alles ziet er nog precies hetzelfde uit als op de voor-foto. Hm... Effe denken.

Ik had toch nog ergens een houdertje voor "onder-de-rand" sponsjes liggen? En ja hoor. Er ligt zelfs nog een onder-de-rand sponsje bij. Maar die kan ik nu niet gebruiken. Dan vervals ik het resultaat...

Dus ik pak een schuursponsje waar ik met een scherp mes een gleuf in snij. Ziezo het past erin. Eens kijken of ik er nog wat van het spul onder de rand krijg. Ook dat lukt. Maar na de inwerktijd liep er nog steeds geen "bruine saus" uit, zoals mijn zus beloofde. Misschien ben ik een van de weinige mensen met een schone "onder-de-rand"? Dat moet ik bij gelegenheid nog eens checken met een tandartsspiegel.

Het schuursponsje sorteert wel enigszins effect op de bruine aanslag. Maar met de houder kan ik niet genoeg kracht zetten. Dus even later zit ik (met rubberen handschoenen aan, dat gelukkig wel) tot aan de elleboog in de wc. En toen, toen ging er eindelijk wat gebeuren. Er lieten zelfs hele stukjes los (Dat is dan volgens mij kalkaanslag?), en na stevig bikken en boenen werd de wc weer wit.

"Zie je wel," glunderde mijn zus door de telefoon, (voor zover je door de telefoon heen kan glunderen...)  nadat zij de foto's had bestudeerd "had ik toch gezegd!" Nu ben ik er niet helemaal van overtuigd of de combinatie "schuurspons, jif en vastberadenheid" niet hetzelfde effect had  gegeven... Maar het wondermiddel gaf wel de aanleiding, dus ik laat het gelden.

Onze wc is in ieder geval weer toonbaar.

En ik heb een geweldig idee hoe ik het hele huis superschoon krijg: me gewoon opgeven als gastvrouw voor zo'n poetsspullen party. Ha Ha Ha...


wc before - met bruine aanslag

wc grondig schoongemaakt en bijna als nieuw (-:
P.S.: Iedereen nog heel erg bedankt voor de tips en bemoedigende woorden. Deed mij erg goed! Ik beloof dat ik het rustiger aan ga doen en meer aan mezelf ga denken.

11 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat je weer terugbent! Ik had af en toe bij je gekeken maar uit je stilzwijgen de conclusie getrokken dat er iets helemaal mis was. Gelukkig dat je de draad weer op kunt nemen, heerlijk om je schrijfsels weer te lezen.
  Groeten, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thnx & erg leuk om te horen ♥.
   Zelf ben ik ook blij dat ik weer "bezig" ben.
   Ook al gaat het nog niet zo hard.

   Verwijderen
 2. Haha ja leuk al die wondermiddeltjes die niet werken. Al moet ik zeggen ik ben ooit ook op zo'n party geweest en daar hadden ze echt wonderdoekjes. Eerst dacht ik ook ja ja allemaal mooie praatjes, maar toen ik de raamdoek in werking zal viel mijn mond open. Mevrouw smeerde gewoon vette boter op de ramen. Liet het een tijd zitten en vervolgens maakte ze het raam schoon met alleen water en dat doekje. Nou ik kan je vertellen dat raam was nog nooit zo schoon geweest. Ik ben er dan ook heel blij mee.

  Wat betreft jou toiletpot. De aanslag in je pot kan heel goed komen van het feit dat je glazuur aangetast is. Ik weet niet hou oud je pot is, maar zeker mogelijk. Bij ons op het werk hebben ze hiervoor ook een goedje. Dat moet je een nacht laten staan en werkt ook goed. Te minste wij geven het vaak aan bewoners meer en hoor ze bijna nooit meer er over dan.

  Maar fijn dat je hem weer lekker schoon hebt weer een ding die je lekker van je lijstje af kunt strepen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doekje klinkt inderdaad heel interessant... Ik zal mijn zus eens uithoren of ze die ook op haar party hadden.

   Onze wc is denk ik een jaar of 11 oud. Niet super oud dus... Maar als het glazuur een probleem heeft dan denk ik ga ik dit snel zien, denk ik...

   Maar hoe dan ook, hij is nu schoon en ik zal er nu wat vaker met de borstel doorheen gaan om hem een tijdje zo te houden. ☺

   Verwijderen
 3. Ik heb ook zo'n wc, ik hou m goed schoon, maar ooit was ook het plateautje waar water instaat grauwgoor geworden. Alles geprobeerd wat ik kon verzinnen maar niets hielp. Een dag was ik niet lekker en vroeg mijn dochter of ze de wc wilde schoonmaken. Dat deed ze. En een dag later zag ik dat de hele pot weer wit was! En natuurlijk had ze geen idee meer wat ze met die wc had gedaan. Zucht....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je mijn blog hebt gevonden, dankjewel voor je reactie... Ik volg jouw blog al een hele tijd als stille volger... Moest van,orgen echt lachen om je verhaal over het wondermiddeltje voor de wc...
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een ouderwetse scheut zoutzuur (gevaarlijk spul) moet je eens in zo'n bruine wc pot gieten. Binnen het uur drijven er dan bruine vellen op het water. Terwijl dat spul er nog in staat ga je eens goed te werk met een wc borstel en spoel dan door. Ga nu nog eens verder met een alledaags schoonmaakmiddel en spoel weer door. En doe er dan nog eens voor de zekerheid wat chloor door en laat dat een poosje staan.

   Verwijderen
  2. Oeh..., ik denk niet dat ik het zou durven: zoutzuur. Maar dat het goed werkt geloof ik onmiddelijk!

   Verwijderen
 5. als je elke avond een scheutje schoon maak azijn er in gooit en de hele nacht inlaat werken hou je de bruine aan slag ook weg s morgens even de borstel er door zoutzuur en gloor tast je glazuur aan en de aanslag is dan steeds moeilijker te verwijderen ook een tablet voor kunst gebitten werken goed tegen de bruine aanslag s avonds er en gooien en dan de hele nacht in laten werken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt mij inderdaad een goeie: gebitsreiniger! Ik heb vandaag een verpakking gekocht - prijs viel me erg mee - en ga het gelijk proberen.

   Verwijderen
 6. Goed dat je weer begonnen bent! Groeten, Monique

  BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!