donderdag 7 juni 2012

#137/365 Paperassen - again

Op de een of andere manier lukt het wekelijkse opschonen van mijn "Doen" bakje nog niet optimaal. Of zeg maar rustig: het lukt helemaal niet. Alles paste wel steeds in het bakje, want af en toe kieper ik'm om, op zoek naar een rekening, of een formulier of iets dat ik op dit moment nodig heb. En dan propte ik zo snel mogelijk alles weer terug.

En toen kwam de dag dat ie overliep. Ik kreeg niet meer alles terug gepropt. Het werd een stapel op het bureau. En ik zei: "Volgende week dinsdag is het weer administratie-dag, en dan werk ik het weg". Maar de dinsdag kwam, mijn mobieltje tingelde zelfs op het precieze moment dat ik gepland had om aan de slag te gaan met de paperassen. Maar op de een of andere manier was er altijd iets dat veeeel belangrijker was.

En de stapel bleef liggen. En, zoals we ondertussen weten: als er een maal een stapel ligt, dan komt er als vanzelf nog meer bij. Kranten, bladen die ik kreeg, kinderkunst, enveloppen om her te gebruiken... En op een gegeven moment begon de stapel te schuiven en kieperde om. Toen verplaatste ik de hele stapel naar de bovenkant ladekast (helaas geen foto). Ziezo, zit het weer wat meer uit het zicht. Bureau weer leeg en schoon. Maar toen lette ik even niet meer op, en ontstond er meteen weer een stapel (= nog een stapel) op het bureau.

Alleen een na-foto: Plankje weer leeg. 


En ergens tussen die stapels, én in het bakje - want dat bakje was natuurlijk ook nog steeds propvol - lag nu iets dat ik vandaag per se en direct moest hebben. Het hielp niks: Dus aan de slag: eerst eens alles op tafel gekieperd. Ook hier heb ik helaas geen foto van. Grof voorgesorteerd, totdat ik het superbelangrijke telefoonnummer weer had. Na het telefoontje twijfelde ik even. Ook vandaag zijn er natuurlijk weer honderdduizend dingen belangrijker dan 't papier... Maar deze keer zette ik door en begon aan de berg. Met het idee dat het me zeker weer dagen zal kosten om me erdoorheen te worstelen.

Maaaaaar, er zijn toch wel zaken veranderd hier. Uit het "Doen" bakje kwam niet alleen papier, maar ook wat mapjes waarin het een en ander al was voorgesorteerd. Dat hielp al gelijk, veel dingen kon ik er gelijk bijstoppen. Maar ik kwam ook weer andere thema's tegen, waar ik zonder te aarzelen gelijk nieuwe mappen voor aan heb gemaakt.

En kijk, daaaar waren mijn aantekeningen. En daaaar was het mailadres van de juf en het telefoonnummer van mijn oude buurman. Die sla ik snel op onder adreslijsten. Wat is trouwens het werken met de PC fijn sinds ik de mappenstructuur stevig onder handen heb genomen. Ben ik nog elke dag weer blij om! En tussen de brieven vis ik een envelop uit, die nog dicht zat. En de inhoud voelde zacht aan. Huh? Bleek het een T-Shirt te zijn, dat ik een paar weken terug had besteld, maar waarvan ik dacht dat het in de post verloren was gegaan. Ik had het al helemaal afgeschreven!! Jeetje! Nu ik goed kijk, zie ik dat het helemaal niet het model is dat ik had besteld. Maar maat en kleur kloppen, dus dat kan prima.

En ik kwam allemaal oude To do lijsten tegen. Zeker 5 stuks!  En dat, terwijl ik een speciale map heb gemaakt voor dat soort lijsten. Die pak ik er maar gelijk bij. En ja hoor, er zat ook een to-do-lijst in. En uiteraard stonden die vervelende "schuif-ik-voor-me-uit"-klussen op alle zes lijsten. Vol belangstelling heb ik al die lijsten nog eens doorgenomen, en heb met een dikke stift alles doorgestreept wat ondertussen gedaan was. Dat voelt natuurlijk altijd goed.

Maar wat is dat toch met mij en lijstjes? Ik ben dol op lijstjes maken. Ik schrijf met plezier 25 belangrijke taken op. Leg vervolgens de lijst weg, en begin heel blij met taak nummer 26. Bij voorkeur iets met een low-priority of zelfs no-priority.

Daarom probeer ik het nu eens met een mindmap. Alles wat ik nu nog moet doen staat erin. En er is veel te doen. Maar tenminste heb ik het op een blad staan, én overzichtelijk én geordend.

En opeens ging het heel rap. En wat schetst mijn verbazing: Aan het eind van de middag was de stapel weg. Gewon w-e-g! Niks geen project voor meerdere dagen. Wat ik nu nodig heb ligt geordend in een overzichtelijk aantal gelabelde mappen.

Nu nog de discipline opbouwen om het vanaf nu écht regelmatig te doen. Leren naar het wekelijkse tingeltje te luisteren... En streng zijn met mezelf. Iemand een tip?

3 opmerkingen:

 1. tja, toch proberen er een routine van te maken. en eerst een rotklus doen, en daarna iets wat je leuk vindt. dan zul je zien dat die rotklus best wel meeviel... ik ben ook nog niet zover hoor, dat ik dit consequent doe. maar als ik het dan doe, werkt het wel. succes ermee! je hebt wel superveel gedaan hoor, chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eh... als jij mij nou een schop onder mijn kont geef... doe ik het bij jou! Deal??

  Hahaha, wat herkenbaar allemaal... Mini-tipje: inmiddels heb je al zoveel structuur in je papieren handel aangebracht en mappen gemaakt, dat je nu in een middag klaar bent met een berg papier... scheelt misschien je stiletto's in het zand steken... zijn ze veel te mooi voor, hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het blijft volgens mij een kwestie van gewoon doen. En vooral trots zijn op jezelf als je het gedaan hebt!

  BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!