zaterdag 6 oktober 2012

#194/365 Energiekosten vergelijkenEen van de doelen die ik mij dit jaar heb gesteld is: meer inzicht krijgen in onze financien. Toen de kinderen klein waren was het hier zo ongelofelijk druk, dat er ongemerkt een hele traditionele verdeling kwam: Mijn man ging over het geld, de tuin en de auto. Ik deed de kinderen, het schoonmaken, het koken, de was.

Het was een soort van overleven, tot ver in de kleuterjaren. Maar nu zijn de kinderen op een leuke leeftijd, het stof is weer neergedwarreld, en moeders is bezig om in 365 dagen haar leven een andere draai te geven (en het lukt - ondanks tegenslagen - aardig), en nu zijn de geldzaken aan de beurt.

Om ergens te beginnen, verdiep ik mij in de energiekosten. Dat is zo'n vaag iets. Iedereen roept weleens, dat we zuiniger moeten zijn, en "doe de deuren dicht", en "zet de verwarming lager", "koop spaarlampen" etc. etc. Maar wat het je daadwerkelijk oplevert, dat kan niemand me vertellen. Ze zeggen hooguit: reken maar uit, een kwh kost huppeldepup... Nou, en dan was mijn aandacht al weg. Zo'n rekenwonder ben ik niet. Althans dat praatte ik mezelf aan. Maar nu wil ik het weten. Beetje googlen en ik had de juiste informatie.

En ineens kon ik makkelijk zelf uitrekenen wat het kost om water met een waterkoker aan de kook te brengen. Verbazingwekkende 2,5 cent per keer. En ik had al bijna besloten, dat een fluitketel vele malen goedkoper is. Interessant. Op de website van Essent vindt ik nog meer handige informatie: De droger kost per keer ca. 50 cent. Gemiddeld schijnen huishoudens 'm voor 210 Euro per jaar te gebruiken (tja, de onze is nog steeds kapot, en ik denk langzaam, dat we dat beter zo kunnen laten...). De verwarming een graad lager levert per jaar 100 Euro op. Apparaten niet meer in Standby laten staan bespaard je 95 Euro op jaarbasis. Nou, dit vindt ik nuttige informatie. Dan weet je tenminste waarvoor je het doet.

En hoe zit het met ons verbruik? Hierover hebben we data. Per jaar verbruiken wij iets van 4800 kwh stroom. En 595 m3 gas. Ik vindt een vergelijkingstool, en ik zie dat ons verbruik tamelijk gemiddeld is. Mooi. Maar het kan natuurlijk altijd beter.

En wat kost nou eigenlijk een kwh en een kubiekmetertje gas? Nu wordt het erg vaag: ik kom terecht in een bos van informatie, waar elk onderdeel separaat is vermeldt, BTW, netwerkkosten, etc. En je kunt kiezen hoelang je de tarieven vast kan leggen. Ik knipper met de ogen. Hallo? Dit is toch iets voor hypotheken en rentepercentages... ? Passen ze dit ook al op de energiekosten toe (ik merk dat ik er echt uit ben geraakt...). Pas op een energieleverancier-vergelijkingssite wordt het wat helderder. Hier zie ik ook waar de stroom van de diverse energieleveranciers vandaan komt. Superinteressant: kole, biobrandstof, zon, wind of atoomkracht.


Wij hebben trouwens dagstroom en nachtstroom. Vooral in het begin heb ik er erg op gelet. Maar de motivatie verdween in de loop van de tijd een beetje, omdat ik niet wist waarvoor ik het deed (= wat het opleverde). Maar nu ik toch bezig ben, - en eindelijk de bedragen weet - reken ik het ook even uit. O.k., wij  besparen elke maand 7,- Euro met de nachtstroom. Kijk, daar doe ik het voor!

En hurra, ik kom ook ergens de info tegen wanneer het loont om met dag- en nachtstroom te werken, i.p.v. eenheidsstroom: Als je minimaal 40 % van je stroomverbruik in de nachstroomperiodes weet te leggen, dan loont het. Ik trek weer mijn rekenmachine tevoorschijn (zei ik dat ik geen rekenwonder ben? Valt blijkbaar nog mee, hoor ☺), en kom erachter, dat wij maar liefst 48 % van onze stroom als nachtstroom gebruiken. Kijk, dat soort informatie stimuleert mij om de was en de strijk vooral in het weekend te doen, en de vaatwasser op een tijdstip na 23.00 uur te programmeren.


En dan eens kijken wat de verschillen zijn tussen de energieleveranciers. ik zie dat er een aanbieder is, waar wij per jaar zo'n 240 Euro kunnen besparen, en als wij nu wisselen krijgen wij 145,- Euro korting. We moeten dat nog even checken, maar dit klinkt niet gek... To be continued.1 opmerking:

  1. Maar je betaalt waarschijnlijk ook extra voor een dubbeltarief meter, dat moet je eigenlijk ook meenemen in het behaalde voordeel.....

    BeantwoordenVerwijderen

Hey, wat leuk! Een reactie!!