donderdag 29 december 2011

Elke dag een draadje...

...wordt een hemdsmouw in een jaar. En als ik elke dag een laatje of plankje of vakje opruim, dan moet ook ons dichtgeslibd huis een toonbeeld van orde en rust worden. Hup aan het werk, zou je zeggen.

Maar omdat dit uiteraard niet mijn eerste opruimpoging is, weet ik dat alleen het voornemen om stevig uit te mesten niet voldoende is. Een keer stevig opruimen is net als een streng dieet. Het is heel leuk als je bezig bent, je hebt direct een heel mooi resultaat... en het is vrijwel onmogelijk om dat resultaat te handhaven. 

Daarom heb ik wat advies ingehaald bij mensen die dat ook ontdekt hebben: Homeorganizer Els Jacobs de auteur van "De Huishoudcoach" en Julie Morgenstern "Organiseren van binnen naar buiten". Zij pleiten allebei voor de "stukje bij beetje" aanpak, en geven hele waardevolle en bruikbare tips. Maar (... ja, wij zijn nog niet uitge"maar'd"...) dan heb je nog theorie en praktijk. Voor een doorgewinterd "alles-of-niets" en "ertegenáán" mens zoals ik, valt het nog niet mee. 

Al mijn eerdere pogingen en wat ik aan vruchteloze projecten bij anderen zag hadden veel weg van een bergbeklimming. Veel voorbereiding, er volléeedig voor gaan, het dagelijkse leven stopgezet en veel applaus oogsten... Allemaal leuk voor bergbeklimmers. Maar niet als je blijvende veranderingen wil invoeren. En laat mij eens de bergklimmer zien, die op de top is blijven wonen... Juist. Met die aanpak ben je dus heel snel terug bij af. Veranderingsprocessen moeten eerder zijn als een verhuizing. Waarbij je wel alles plant, voorbereid, en je erop instelt, terwijl je gewone leven doorgaat. Maar er komt ook het moment dat je "over" gaat. En over blijft. Dat is waar ik heen wil. 

Om blijvend resultaat te boeken én om te voorkomen dat het opruimen uitmondt in een groot heen-en-weer-geschuif heb ik voor mezelf nog een paar extra regeltjes ingebouwd:

- elke dag een laatje, plankje of kastje opruimen
- dingen die er niet horen, maar die ook geen eigen plek hebben krijgen (desnoods tijdelijk) een vaste plek
- ik volg de huishoudcoach-adviezen, om de reeds opgeruimde plekken ook zo te houden
- alles geld wat wij verdienen met het verkoop van oude spullen wordt gespaard voor een familie-weekend weg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hey, wat leuk! Een reactie!!